EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

PERSBERICHT

EVO opgelucht met akkoord Spoedwet Wegverbreding

EVO is opgelucht dat de Eerste Kamer akkoord is gegaan met de Spoedwet Wegverbreding. Hiermee is het licht op groen gezet om 33 spitsstroken aan te leggen en in gebruik te nemen. Files worden hierdoor korter of kunnen op sommige plekken verdwijnen.

Als de Spoedwet Wegverbreding niet aangenomen was, dan zou de Nederlandse economie een extra klap hebben gekregen. Enkele maanden geleden bleek uit een studie die Raad van Verkeer en Waterstaat publiceerde dat bedrijven wegtrekken uit Nederland omdat vestigingen onbereikbaar worden.

EVO vindt dat het nieuwe kabinet behalve aan spitstroken ook snel moet werken aan duurzame en structurele wegverbredingen. De spitsstroken die de Spoedwet mogelijk maakt, richten zich op bestaande knelpunten. Ze zijn absoluut onvoldoende om het fileleed helemaal op te lossen. Het is nu zaak om voortvarend de resterende en terugkerende knelpunten op te lossen.

Om het nieuwe kabinet te helpen bij het maken van keuzes, heeft EVO een voorstel gedaan welke files op de snelwegen eerst opgelost moeten worden. Deze staan vermeld in de Infrastructurele Wegwijzer 2003. De wegwijzer bestaat uit de twintig knelpunten die Nederland het meeste geld kosten. Daarnaast moeten zwakke schakels in het regionaal wegennet snel worden verbeterd, zoals de N11-west (tussen de A4 en A44) en de A23 (tussen Alkmaar en Enkhuizen).

27 mei 2003


---- --