Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA vraagt Vlaams front voor splitsing Brussel-Halle-Vilvoorde (27/05/03)

De N-VA is verheugd dat het Arbitragehof de wetgever de facto verplicht om de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde binnen vier jaar door te voeren. De eerstkomende regering moet dit probleem dus prioritair aanpakken. In het andere geval dreigt heel de indeling in provinciale kieskringen door het Arbitragehof vernietigd te worden.

De N-VA heeft terzake een wetsvoorstel klaar dat zorgt voor een zogenaamde horizontale splitsing van het kiesarrondissement. De N-VA vraagt van alle Vlaamse partijen het engagement om het N-VA-voorstel terzake te onderschrijven. N-VA-kamerlid Geert Bourgeois dient het wetsvoorstel in bij de installatie van het parlement.

Met het wetsvoorstel wordt het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde gesplitst en komen twee nieuwe provinciale kieskringen, Vlaams-Brabant (Brussel-Halle-Vilvoorde en Leuven) en Waals-Brabant (Brussel en Nijvel), tot stand.

In Brussel en in Brussel alleen hebben de kiezers de keuze tussen een Vlaamse of een Franstalige lijst.

Het N-VA-voorstel werd door prof. Em. Senelle omschreven als "een uitstekend voorstel" omdat het tegemoet komt aan alle eerder geuite bezwaren:

* Er is geen grondwetswijziging nodig

* Er komt een provinciale kieskring Vlaams-Brabant én Waals-Brabant
* De band tussen Vlaanderen en Brussel blijft behouden
* Er gaan geen Vlaamse zetels verloren

Met de goedkeuring van het N-VA-voorstel kunnen VLD, SP.A-Spirit en Agalev eindelijk het Vlaams regeerakkoord uitvoeren dat ze plechtig ondertekend hebben. En zo krijgen we eindelijk ook een provinciale kieskring Vlaams-Brabant net als in de rest van het land. Iedereen gelijk voor de wet. Gezien de politieke bereidheid aan Vlaamse zijde, wil de N-VA dat er zo snel mogelijk een einde wordt gemaakt aan de toestand waarbij Franstalige inwijkelingen in het Vlaamse Halle-Vilvoorde kunnen stemmen voor Franstalige partijen. Daarentegen kan geen enkele Vlaming in Waals-Brabant kiezen voor een Vlaamse partij. Tot nader order zijn dus niet alle Belgen gelijk voor de wet.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217/35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be