Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA 's-GRAVENHAGE

Uw brief Ons kenmerk SV/F&W/03/24331

Onderwerp Datum Notitie Bouwstenen Deregulering Sociale 27 mei 2003 Verzekeringen

Als onderdeel van het Actieplan Vereenvoudiging SZW-regelgeving (TK 2002-2003 28600 XV, nr. 24) dat ik eind november 2002 aan uw Kamer heb aangeboden, bied ik u ./. hierbij een notitie "Bouwstenen Deregulering Sociale Verzekeringen" aan. Als onderdeel van het Actieplan geven bijgaande bouwstenen een meer gespecificeerd overzicht van voorstellen ter vereenvoudiging en deregulering van de wet- en regelgeving op het terrein van de sociale verzekeringen in de komende jaren.

Deze bouwstenen zijn in een ambtelijke Stuurgroep VDSV (Vereenvoudiging en Deregulering Sociale Verzekeringen) bestaande uit medewerkers van UWV, SVB, CWI en mijn departement uitgewerkt in vervolg op eerder door deze organisaties aan mij uitgebrachte voorstellen. De oorspronkelijke voorstellen van UWV, SVB en CWI zijn als bijlagen bij de bouwstenennotitie opgenomen. Voor een belangrijk deel borduren de bouwstenen voort op deze oorspronkelijke voorstellen. Daar waar dit het geval is, wordt verwezen naar de betreffende passage uit het oorspronkelijke advies van UWV, SVB resp. CWI.

Ik ben van oordeel dat deze bouwstenen in algemene zin goede aanknopingspunten bieden om de komende jaren op het terrein van de sociale verzekeringen daadwerkelijk stappen te zetten in de gewenste richting van deregulering en vereenvoudiging.

Ik heb deze bouwstenennotitie voor commentaar aan de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) en voor advies voorgelegd aan het Adviescollege toetsing administratieve lasten (Actal). De notitie is eveneens aan de Sociaal Economische Raad aangeboden teneinde de Raad in de gelegenheid te stellen zo gewenst hierop te reageren. In de brieven aan RWI en Actal heb ik verzocht om vóór 1 juli a.s. een aantal specifiek benoemde voorstellen van commentaar, respectievelijk van advies te voorzien. Op basis daarvan zullen de bouwstenen nader worden uitgewerkt.




---

Ik verwacht dat definitieve besluitvorming over deze uitgewerkte voorstellen door mijn ambtsopvolger op korte termijn kan plaatsvinden. Een aantal van de voorstellen kan vervolgens redelijk snel (nog in 2003) worden gerealiseerd.

Daarnaast wordt met een aantal van de voorstellen reeds rekening gehouden in lopende trajecten. Zo zal het voorstel van de Stuurgroep met betrekking tot het verzorgingsforfait worden meegenomen in het wetsvoorstel feitelijk arbeidsverleden WW, dat ik recent voor advies aan de Raad van State heb voorgelegd. Het voorstel van de Stuurgroep met betrekking tot de anticumulatiebaten WSW zal binnenkort aan de Tweede Kamer worden aangeboden. Het voorstel van de Stuurgroep inzake de herziening van de verzekeringsplicht zal betrokken worden bij de voorgenomen adviesaanvraag aan de SER inzake de premiestructuur sociale verzekeringen en moderne arbeidsverhoudingen. Daarnaast zijn de voorstellen van de Stuurgroep met betrekking tot de experimenten WW in een zodanig stadium dat deze op korte termijn in een afzonderlijke brief aan de Tweede Kamer kunnen worden voorgelegd.
Ik kan mij vinden in het voorstel van de Stuurgroep met betrekking tot het laten vervallen van de jaarlijkse verzending van statusberichten. Uitwerking van dit voorstel is inmiddels voor 2003 door UWV ter hand genomen.

Wellicht nog voor het zomerreces doch uiterlijk per september a.s. kunt u een nader uitgewerkt planningsoverzicht tegemoet zien.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)