Gemeente Delfzijl

Persbericht

27/05/2003
Dorpenvisie en uitgewerkte visies voor drie dorpen gereed

INFORMATIE

De gemeente Delfzijl vindt het belangrijk om leefbare dorpen te hebben. Daarnaast vragen het Rijk en de provincie Groningen om de stedelijke vernieuwing te verbreden in de zin van het geven van aandacht van dorpen en dorpsontwikkeling. Naar aanleiding hiervan is een proces gestart om op een interactieve wijze te werken aan de toekomst voor de dorpen in onze gemeente. Hiervoor is een beleidsvisie opgesteld en zijn drie uitgewerkte dorpenvisies ontwikkeld, voor Holwierde, Wagenborgen, Termunten/ Termunterzijl.

Het doel van de dorpenvisies is daar waar de leefbaarheid en/of voorzieningen in een dorp onder druk staan, op te lossen. Door de integrale opzet van de visie is het mogelijk in een aantal dorpen, de leefbaarheid te versterken door een samenspel van fysiek- ruimtelijke ingrepen en gelijktijdige aanvullende maatregelen te nemen in het sociaal-maatschappelijke vlak. De beleidsvisie en de uitgewerkte visie voor Holwierde, Wagenborgen en Termunten/Termunterzijl gaat de gemeente gebruiken als leidraad voor het faciliteren en toetsen van initiatieven en ontwikkelingsrichtingen.

De uitgewerkte visies voor Holwierde, Wagenborgen en Termunten/Termunterzijl worden projectmatig verder ontwikkeld en uitgevoerd. Dit gebeurt in nauwe samenspraak met vertegenwoordigers van de dorpsbelangenverenigingen. Omdat de wijze waarop dorpsverenigingen en inwoners zijn betrokken en meepraten over de toekomst van hun dorp een succes is, gaat de gemeente aan dit traject een vervolg geven. Op basis van geografische ligging, inwoneraantallen, actualisering van bestemmingsplannen en bestaande initiatieven en de karakters van de dorpen, komen Spijk, Bierum en Woldendorp hiervoor in aanmerking. De concrete uitwerking van de profielen zal plaatsvinden in de periode september-december 2003. Het plan is om in het 1e kwartaal van 2004 deze af te ronden.

Om in de komende jaren projecten nader te kunnen uitwerken en uit te voeren, is geld nodig. In het meerjarenbeleid (voorjaarsnota 2000) is structureel een bedrag opgenomen voor het realiseren van de projecten. Voorgesteld wordt dit budget in te zetten voor projecten en activiteiten, die voortvloeien uit de visies voor Holwierde, Wagenborgen en Termunten/Termunterzijl. Daarnaast wil de gemeente een beroep doen op middelen van andere overheden, bijvoorbeeld Leader, ISV (knelpuntenpot en 2e tranche), Loket Vitale dorpen, Regeling projectsubsidies Belvedere.