Ingezonden persbericht


Persbericht

Dichteres Anna Enquist reikte zaterdagavond 24 mei

de Free Word Award 2003 uit aan de Tsjetsjeense dichter Aptie Bisultanov.

³ Bisultanov, dichter en oud minister voor sociale zaken uit Tsjetsjenië, die met grote hartstocht zich inzet voor een eigen vrije land en, ondanks zijn overtuiging dat de agressie van de bezetters slechts agressie oproept, blijft vechten voor een oplossing, vechten voor vrede² schrijft de jury van de Free Word Award 2003.

De Free Word Award is in leven geroepen door de Stichting Poet of All Nations. Het eregeld van de Free Word Award, ter beschikking gesteld door NOVIB, wordt toegekend aan een vervolgde, gevangen gehouden of uit het land gezette of gevluchte dichter, wiens stem niet tot stilte is gebracht. Een internationale jury bestaande uit Neelie Kroes, Silke Behl, Bernlef, Remco Campert, Anna Enquist, Martin Mooij, Winfried van den Muijsenbergh en Joachim Sartorius, heeft dit de dichter Aptie Bisultanov uit Tsjetsjenië gekozen. In 2002 werd de PAN/NOVIB Free Word Award 2002 aan Aisa Hassan Al-Yassiri uit Irak toegekend.

Aptie Bisultanov, speciaal naar Rotterdam gekomen, ontving uit handen van dichteres Anna Enquist de award. Hij droeg op indrukwekkende wijze, enkele van zijn gedichten voor, naar het Nederlands vertaald door Martin Mooij.

Aptie Bisultanov (Tsjetsjenië, 1959) studeerde Filologie aan de Tsjetsjeens-Russische Rijksuniversiteit in Grosny en was daarna als leraar werkzaam. In 1986 verscheen zijn eerste dichtbundel Noch ­ ze ­ tschö (plug ­ vuur ­ huis). Later publiceerde hij nog twee bundels. Hij ontving in 1992 de Tsjetsjeense Volksprijs voor Literatuur en wordt in zijn land geëerd als een van de meest succesvolle schrijvers van zijn generatie.

Meer informatie: Stichting Dunya, Juan Heinsohn Huala, 010 2330910 juan@dunya.nl www.dunya.nl