Ingezonden persbericht

Koninklijk Nederlands Vervoer

KNV: Minister maak bereikbaarheid topprioriteit

Koninklijk Nederlands Vervoer vindt dat minister Peijs van Verkeer en Waterstaat de bereikbaarheid op de Nederlandse wegen tot topprioriteit moet maken. Dit blijkt uit de brief die de werkgeversorganisatie in het beroepsvervoer over de weg heeft gestuurd aan de nieuwe minister.

Dat belangrijke economische centra slecht bereikbaar zijn, is een van de redenen van de stagnatie die de Nederlandse economie nu ondergaat. De slechte bereikbaarheid in Nederland kost de Nederlandse samenleving nu al
1,4 miljard euro per jaar. Een integrale aanpak, waarbij alle vormen van vervoer worden betrokken en waarbij overheden goed samenwerken met elkaar en met maatschappelijke organisaties is noodzakelijk. KNV onderschrijft de plannen in het regeerakkoord waarbij het kwartje van Kok wordt ingezet voor de verbetering van de bereikbaarheid in Nederland.

Naast investeringen in de infrastructuur is de inzet van het collectief personenvervoer een belangrijk instrument in de verbetering van de bereikbaarheid. De meerjarenbezuinigingen op het openbaar vervoer uit het Strategisch Akkoord van het vorige kabinet, oplopend tot 134 miljoen euro in 2007 en daarna, zijn fors en zullen het uiterste van de openbaarvervoerbedrijven en hun opdrachtgevers vergen om een goed vervoeraanbod te kunnen garanderen. Een versnelde investering van het Rijk om de invoering van de chipkaart in het openbaar vervoer te ondersteunen is een belangrijk middel om een extra kwaliteitsimpuls aan het openbaar vervoer te geven.

KNV is voorstander van het voeren van beleid waarbij vermijdbaar particulier personenvervoer wordt ontmoedigd. Een beprijzing naar tijd en naar plaats is hiervoor het juiste instrument. Een beleid waarin alleen de goederenvervoerders extra heffingen voor gebruik van de weg betalen, wijst KNV ten sterkste af.

Koninklijk Nederlands Vervoer is de werkgeversorganisatie voor het beroepspersonenvervoer ? openbaar vervoer, kleinschalig collectief vervoer en besloten busvervoer- en het beroepsgoederenvervoer over de weg.

Den Haag, 27 mei 2003

Noot voor de redactie,