De Unie


Achmea: CAO overleg vastgelopen

27 mei 2003 - Vandaag, 27 mei, was het eerste formele CAO-overleg. Het eerste, tevens laatste punt van behandeling was, het zal u niet verbazen, de pensioenproblematiek.

Achmea heeft in haar voorstellenbrief het volgende voorstel gedaan: Hoewel wij de in artikel 9.5.7.1 van de CAO gemaakte afspraak de eigen bijdrage van 1% tot 1 januari 2005 niet te wijzigen vooralsnog zullen respecteren, willen wij met u nadere afspraken maken die er toe leiden dat dit percentage met ingang van deze datum zal worden verhoogd naar marktconforme verhoudingen (verdeling 1/3 werknemer, 2/3 werkgever). De Unie en de overige bonden hebben voorgesteld in een studie de pensioenproblematiek te onderzoeken. Wij hebben ons uitdrukkelijk bereid verklaard daarin de eventuele hogere bijdrage door de werknemer in de pensioenpremie mee te willen nemen.

Wij weigeren echter ons op voorhand al bereid te verklaren dat de werknemer een marktconforme pensioenpremie zal betalen, onder de verdeling van 2/3, 1/3.

Aangezien beide partijen niet bewegen is er een patstelling ontstaan. Partijen hebben geconstateerd dat het overleg is vastgelopen. Het is op dit moment volstrekt onduidelijk op welke termijn het overleg wordt vlotgetrokken.
Hoewel strikt genomen de harmonisaties Sociale Zekerheid en R&SA ook als CAO onderhandelingen moet worden gezien hebben we toch besloten om die in technische zin af te handelen. De praktijk zal moeten uitwijzen of dit mogelijk is. Verder hebben we ook besloten het periodiek overleg doorgang te laten vinden. Dit gelet op de situatie bij Achmea. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. U kunt uw mening mailen naar ondergetekende.

Met vriendelijke groeten,

Ewoud Teerink
Uw onderhandelaar