Katholieke Universiteit Nijmegen

Hoe een zwart gat kan oplichten
Nijmeegse sterrenkundigen hebben rekenmethode voor gravitatiegolven De energieafgifte bij een gammaflits in de vorm van zwaartekrachtsgolven blijkt zichtbaar te kunnen zijn. Bij de botsing van twee neutronensterren verstoren zwaartekrachtgolven het omringende magneetveld, waardoor gammastraling ontstaat. Dit is bewezen door sterrenkundige Joachim Moortgat, promovendus bij prof. Jan Kuijpers van de KU Nijmegen. Hiermee wordt ook het vermoeden versterkt dat een neutronendubbelster een van de bronnen is van gammaflitsen, de krachtigste explosies in het heelal. De Nijmeegse bevindingen zijn gepubliceerd in het tweede meinummer van Astronomy & As-trophysics.

De Nijmeegse astronomen zijn de eersten ter wereld die het is gelukt om deze interactie met zwaartekrachtgolven te berekenen. Dat is gelukt door te kijken naar de zogenaamde korte gammaflitsen (gammastraling-uitbarsting). Dat zijn korte flitsen gammalicht, waarbij een gigan-tische hoeveelheid energie vrijkomt. In minder dan een seconde komt meer energie vrij dan onze zon in haar hele levensloop van ca. 10 miljard jaar zal uitstralen. Twee keer per dag kan er vanaf aarde zo'n gammaflits worden waargenomen, die tot aan de rand van het heelal plaatsvinden. Deze gammastraling is niet zichtbaar met het blote oog. Verwacht werd dat het versmelten van een neutronendubbelster de bron ervan zou zijn. Daarom heeft Moortgat zich op deze dubbelsterren gericht bij zijn onderzoek en gekeken naar de veranderingen in de plasmawind van de neutronensterren, ten tijde van hun versmelting.

Ontstaan zwart gat

Neutronensterren zijn zeer compacte objecten, met een zeer hoog soortelijk gewicht, waardoor ze sterke gravitatiegolven veroorzaken. In een dubbelstersysteem draaien twee neutro-nensterren om elkaar heen. Als gevolg van hun beider zwaartekrachtgolven bewegen ze lang-zaam naar elkaar toe. Op een gegeven moment zijn de twee sterren elkaar zo dicht genaderd dat ze op elkaar botsen en versmelten. Een zwart gat is geboren.

Plasmawind

Gammaflitsers zijn de meest krachtige bron van zwaartekrachtsgolven in ons heelal. Bij de botsing komt een enorme uitbarsting van energie vrij: een gammaflits. Zo'n negentig procent van de energie die daarbij vrijkomt, wordt uitgestoten via gravitatiegolven. Deze zwaartekrachtsgolven worden door het plasma van de neutronenster heen gejaagd. Een neutronen-ster stoot namelijk voortdurend een bundel van plasma uit, de zogenaamde plasmawind. Plasma is een heet gas dat bestaat uit geladen deeltjes (elektronen en positronen). Deze ge-laden deeltjes bewegen in het supersterke magneetveld van de neutronenster van 1012 Tesla (ter vergelijking: het aardmagnetisch veld is minder dan 0,001 Tesla).
Deze zwaartekrachtsgolven die door het plasma stoten verstoren het magneetveld en veroorzaken golven in het plasma. De energie in deze golven kan alleen ontsnappen door licht uit te stralen: direct of pas na versnelling. In beide gevallen is het resultaat dat een deel van de enorme hoeveelheid zwaartekrachtsgolven bijdraagt aan het licht van een gammaflitser.

Einsteins relativiteitstheorie

Gravitatiegolven kunnen met onze huidige technologie nog niet direct worden waargenomen. Alleen indirect is het bestaan van zwaartekrachtsgolven bewezen door de kleiner wordende baan van een neutronendubbelster (waargenomen in 1974 door Taylor en Hulse, waar ze later de Nobelprijs voor kregen). Gravitatiegolven zijn een logisch gevolg van Einsteins relativi-teitstheorie: volgens Einstein kunnen ze ruimte en tijd vervormen. Om gravitatiegolven te kunnen veroorzaken is een heel zwaar object nodig. De planeten in ons zonnestelsel veroorzaken alleen verwaarloosbare golven, waarbij de vervorming zo klein is dat het niet meetbaar is.

`Gravitational and magnetosonic waves in gamma-ray bursts', J. Moortgat en J. Kuij-pers, Astronomy & Astrophysics 402, 905-911 (2003)

27-5-2003