CNV BEDRIJVENBOND

CNV Horeca start onderzoek naar roken op de werkplek

CNV Horeca start een onderzoek onder zijn leden naar roken op de werkplek. Aanleiding is het verzoek van het ministerie van VWS om een standpunt van werknemers over dit onderwerp. In de branche is grote onrust ontstaan over de gevolgen van een algeheel rookverbod in restaurants, café's en discotheken.

Vanaf 1 januari 2004 hebben alle werknemers recht op een rookvrije werkplek. Dus ook werknemers in de horeca. Weliswaar heeft de branche enkele jaren uitstel gekregen, maar Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat niet voldoende. KHN schat dat een rookverbod ten minste 50.000 arbeidsplaatsen kost en pleit voor afstel van de maatregel.

Martin Holtermann van CNV Horeca betwijfelt het forse verlies aan arbeidsplaatsen. 'Het is maar de vraag of het zo ernstig uitpakt. En dan nog: als alle werknemers recht hebben op een rookvrije werkplek, kun je dan een uitzondering maken voor de horeca? Dat lijkt me wat vreemd.'
Holtermann vindt ook een andere vraag relevant: hoe ervaren de werknemers in de branche zèlf het roken op de werkplek? Dat zou ik weleens willen weten.'

CNV Horeca start daarom een onderzoek naar de mening van leden over dit onderwerp. De bond legt hen stellingen voor, met de vraag of zij het daar mee eens of oneens zijn. Zoals:

- Een rookverbod in de horeca is onmogelijk.
- Een horeca-werknemer heeft recht op een rookvrije werkplek.
- Ik heb geen keus en moet in rookruimten werken.
- Roken hoort bij de horeca en werken in de horeca betekent dat ik daar zelf voor kies.

- Een rookverbod in de horeca gaat mij mijn baan kosten.
Houten, 27 mei 2003

Voor nadere informatie
Martin Holtermann, CNV Horeca, tel. 06-51601957 Kees de Vos, CNV-persvoorlichter, 06-22393007

27 mei 03 16:59