Gemeente Leiden

Persbericht

Positief besluit college over proef Verplaatsbare Ontmoetingsplaats voor alcoholisten(VOP)

Publicatiedatum: 27 mei 2003

De proeflocatie voor de opvang van alcoholisten wordt de Garenmarkt, nabij nr. 1a. Dat heeft het college van B&W maandag 26 mei besloten. Het besluit tot aanwijzing van deze locatie voor een Verplaatsbare Ontmoetingsplaats voor Alcoholisten (VOP) en het voornemen tot vergunningverlening heeft het College van B&W na uitvoerig beraad op vrijdag 25 april jl. genomen. Dit voornemen heeft vanaf dinsdag 6 mei twee weken ter inzage gelegen, tot en met maandag 19 mei. Na het collegebesluit op maandag 26 mei wordt de bouwvergunning verleend op dinsdag 27 mei. Vanaf het verlenen van de bouwvergunning geldt een zes weken durende bezwaarschriftenprocedure, tot woensdag 9 juli.

Tijdens de zienswijzenprocedure heeft het college tien zienswijzen van omwonenden en betrokkenen ontvangen die argumenten tegen de plaatsing van de VOP aandragen. Al deze zienswijzen zijn weerlegd en ongegrond verklaard De indieners van de zienswijzen worden hierover nader geïnformeerd.

Besluit

Er is in eerste instantie tot een proefperiode van 12 weken besloten, in de zomermaanden van 2003. Na deze periode wordt de VOP verwijderd en zal de proef worden geëvalueerd. Op basis daarvan wordt besloten tot voortzetting op een andere locatie of stopzetting van het project.

Gedurende de proef worden omwonenden uitgenodigd deel te nemen aan een beheerscommissie die wekelijks met de gemeente overlegt over tussentijdse ervaringen. Halverwege de proefperiode, na zes weken, worden omwonenden uitgenodigd voor een tussentijdse uitwisseling van ervaringen tussen omwonenden en gemeente.

Evaluatie

Een belangrijk evaluatiecriterium is het aantal geregistreerde meldingen bij de politie van overlast van de alcoholisten in de binnenstad. Het aantal meldingen tijdens de proefperiode in 2003 wordt vergeleken met de overlastregistratie in dezelfde periode in 2002. Het percentage meldingen tijdens de proef moet na afloop in ieder geval 10 procent lager zijn dan in dezelfde periode in 2002 om te kunnen spreken van een geslaagde proef. Daarnaast wordt een analyse van de klachten over de VOP aan de Garenmarkt die binnenkomen bij het Servicepunt Woonomgeving in de evaluatie meegenomen. Ook worden ervaringen van omwonenden, hulpverleners (en via hen die van de doelgroep), politie en andere betrokkenen in de evaluatie meegewogen.

Opvangruimte

Een beperkte en wisselende groep alcoholverslaafde daklozen vertoont vaak aanstootgevend gedrag voor anderen in de binnenstad en houdt zich niet aan de regels. Regelmatig worden ze daarom door de politie van bepaalde plaatsen verwijderd, maar een plek waar ze dan naar toe konden worden gestuurd, was er tot nu toe niet. Het doel van een VOP is oncontroleerbare overlast te verminderen of zelfs te voorkomen door de last van de doelgroep te reguleren op een controleerbare plaats. De keuze voor een opvangplaats voor alcoholverslaafde daklozen is mede gemaakt in het kader van de nota 'naar een 24-uurs zorg'. De keuze voor de Garenmarkt is mede ingegeven door de bereikbaarheid, overzichtelijkheid en de centrale ligging van het terrein. Zo is de VOP voor hulpverleningsorganisaties en politie goed bereikbaar en is er gerede kans dat de doelgroep ook daadwerkelijk gebruik gaat maken van de opvangplaats. De VOP biedt dagelijks van 8.00 tot 17.00 uur ruimte aan een groep van 10 tot 20 alcoholverslaafde daklozen. De container is minimaal ingericht met een paar banken en een toiletvoorziening. De begeleiding van het project is in handen van meerdere partijen zoals politie, gemeente en Stichting De Binnenvest. Stichting De Binnenvest beheert de container en hulpverleners van deze stichting begeleiden de bezoekers. Gedurende de proef houdt de politie extra toezicht.

Deze pagina is gewijzigd op 27-05-2003