Provincie Noord-Holland

Cultuurprofiel Landsdeel West: beleidsinzet 2005-2008

Haarlem 27 mei 2003 - In een gezamenlijk notitie hebben de convenantpartners van het landsdeel West, de provincies Noord en Zuid-Holland en de gemeenten Haarlem en Leiden weergegeven waar zij op cultuurgebied in de komende jaren hun accent leggen en wat zij van het ministerie van Onderwijs, Cultuur&Wetenschap verwachten om hier ondersteuning aan te verlenen.

Als belangrijkste speerpunten worden genoemd:

* Continuering van het Actieprogramma Cultuurbereik om cultuur toegankelijk te maken voor een brede bevolking met speciale aandacht voor de schoolgaande jeugd.

* Bevordering van nationaal en internationaal cultuurtoerisme door het beter benutten van de aanwezige cultuurhistorische en culturele kwaliteiten.

* Meer aandacht voor culturele planologie door cultuur beter te betrekken bij de inrichting van de openbare ruimte.
* Versterking van het productieklimaat voor podiumkunsten en beeldende kunst.

* Verdere modernisering van het bibliotheekwerk.
In juni zal hierover een gesprek plaats vinden met de nieuwe staatssecretaris voor Cultuur, mevrouw M. van der Laan. De provincies en gemeenten hopen dat veel van de aanbevelingen worden meegenomen in de Uitgangspuntenbrief voor de nieuwe Cultuurnota 2005-2008 die de staatssecretaris in juli zal aanbieden aan de Tweede Kamer. Verder moet de notitie de basis vormen voor een nieuwe cultuurconvenant tussen OC&W, provincies en gemeenten.
In de begeleidende brief wordt overigens een voorbehoud gemaakt omdat de provincies en gemeenten net als het Rijk nog bezig is met het opstellen van een nieuwe cultuurnota 2005-2008 en nog niet duidelijk is wat de lagere bijdragen vanuit het Provincie en Gemeentefonds betekent voor de uitgaven op culltuurgebied.

Inlichtingen: Eric ten Brummelhuis, tel. (023) 514 36 29 Inlichtingen voor de pers: Marieke Ottevanger, tel. (023) 514 40 07

Marieke Ottevanger 27-5-2003 15:00:00