Ingezonden persbericht

Persbericht

Koninklijke Bibliotheek selecteert ZyIMAGE

Verwerking van meer dan 300.000 historische krantenpagina's

Amsterdam 27 mei 2003 - ZyLAB, ontwikkelaar van document imaging en full-text retrieval software, gaat de Koninklijke Bibliotheek (KB), de nationale bibliotheek van Nederland, helpen bij het digitaliseren, OCR-en (optical character recognition) en doorzoekbaar maken van meer dan 300.000 historische krantenpagina's.

ZyLAB neemt de gehele verwerking van de gegevens voor zijn rekening. De ontsluiting van de kranten zal plaatsvinden met de ZyLAB-software.

Dit project wordt uitgevoerd in het kader van het landelijke conserveringsprogramma "Metamorfoze" van de KB. Een deel van dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met het Haags Gemeentearchief in het kader van het landelijk digitaliseringprogramma "Het Geheugen van Nederland" van de Koninklijke Bibliotheek.

"ZyLAB is geselecteerd vanwege de eenvoudige offerte en de overtuigende presentatie", zegt Rubrecht Zaat, projectcoördinator bij de Koninklijke Bibliotheek. "Een belangrijk punt is dat ZyLAB een Nederlands bedrijf is waarmee de communicatie goed verloopt. ZyLAB stelt zich flexibel op en denkt mee bij het ontwikkelen van de juiste oplossing. De door ZyLAB aangeboden software vereist weinig maatwerk en lijkt ons goed uitontwikkeld. ZyLAB beschikt verder over ruime nationale- en internationale ervaring op het gebied van het ontsluiten van krantencollecties."

"Wij zijn er trots op dat de Koninklijke Bibliotheek ZyLAB heeft geselecteerd uit meerdere andere leveranciers", zegt Jan Scholtes, directeur van ZyLAB. "Dit is pas een eerste pilot. Uiteindelijk zal de Koninklijke Bibliotheek op grond van deze ervaringen besluiten nemen over toekomstige projecten aangaande het beschikbaar stellen van historisch krantenmateriaal. Wij hopen de Koninklijke Bibliotheek ervan te kunnen overtuigen ook in de toekomst voor ZyLAB te kiezen."

De collecties die toegankelijk gemaakt worden, zijn:

Ø de NRC, het Volk, en het Centrum van 1910-1919.
Ø de NRC, het Vaderland en het Centrum van 1920-1929. Ø het Vaderland van 1930-1945.

De doorlooptijd van het project zal zeker 5 maanden bedragen. ZyLAB en de Koninklijke Bibliotheek hopen uiterlijk in september alles klaar te hebben.

ZyLAB: wereldwijd leider op het gebied van historische archieven ZyLAB biedt complete onderzoeksfunctionaliteiten, met ongeëvenaarde zoekmogelijkheden in meer dan 90 talen en de mogelijkheid om alle informatie eenvoudig te organiseren en on-line te delen. Hierdoor heeft het de voorkeur van vele organisaties die historische archieven onsluiten. Voorbeelden van zulke ZyLAB-klanten zijn de Groene Amsterdammer (www.groene.nl), het International Court in Den Haag en het Canadese Cold North Wind dat meer dan vijf miljoen pagina's van historische kranten on-line heeft staan met de ZyLAB-software. (www.coldnorthwind.com)

Over ZyLAB
ZyLAB is een snel groeiende en winstgevende softwareonderneming. In 1983 was ZyLAB de eerste aanbieder van een compleet full-text retrieval softwarepakket voor de PC, genaamd ZyINDEX, dat bijzonder geliefd was voor het doorzoeken van grote hoeveelheden elektronische files in PC-omgevingen. Sinds 1991 heeft ZyLAB al haar productontwikkeling en marketing gericht op ZyIMAGE, de beste zoekmachine voor grote papiercollecties. Met als resultaat dat ZyLAB nu beschikt over een complete oplossing voor het archiveren, doorzoeken, vinden, ordenen, delen en reproduceren van zowel papieren als elektronische kantoordocumenten met ongeëvenaard gebruiksgemak. Wereldwijd heeft ZyLAB meer dan 700.000 licenties verkocht en heeft actieve operationele installaties op meer dan 7.000 locaties met ruim 300.000 gebruikers. ZyLAB heeft kantoren over de gehele wereld. Alle software wordt in Nederland ontwikkeld. Meer informatie kan gevonden worden op: http://www.zylab.com.

Voor redactionele informatie:
PB0703
Influx PR, Marald Brons, Deventerstraat 81, 7322 JL Apeldoorn. Telefoon: 055-3663034,
fax: 055-3602661, e-mail: PRInflux@cs.com, website: www.influx-PR.com.