Socialistische Partij

Marijnissen geeft startsein grote oppositiecampagne

27-05-2003 * Jan Marijnissen zal woensdag het startsein geven voor een grote oppositiecampagne tegen het beleid van kabinet Balkenende II. De fractievoorzitter van de SP zal het Malieveld opnieuw inzaaien en de eerste van bijna een miljoen folders uitdelen over de gevolgen van het nieuwe beleid. Als voorschot op de campagne stond de SP vanmiddag met spandoeken bij de beëdiging van de regering op Paleis Huis Ten Bosch.

Woensdagmiddag lanceert Marijnissen de campagne officieel door het Malieveld om te dopen tot 'Oppositieveld BII' en het opnieuw in te zaaien. Vervolgens zal hij op NS-station Den Haag Centraal de eerste van bijna een miljoen folders uitdelen, waarin de plannen van het kabinet en de gevolgen ervan worden beschreven. De lezers worden er in aangemoedigd contact op te nemen met de SP-Kamerleden om samen het verzet te organiseren. Len Munnik ontwierp een logo voor de campagne tegen Balkenende II: een fiets met een hard trappende Balkenende, Zalm aan het stuur en Dittrich in het kinderzitje (maar wel met een eigen stuurtje).

Marijnissen: "Het zal een hete zomer worden en misschien worden het wel hete jaren. Als oppositie voelen wij ons medeverantwoordelijk voor het Malieveld, het oppositieveld bij uitstek. De SP zal daarom morgen beginnen met wat extra onderhoud. Aansluitend zullen we tijdens de avondspits op Den Haag Centraal de reizigers met folders informeren over de gevolgen van het nieuwe beleid. De komende weken zullen duizenden vrijwilligers bijna een miljoen folders verspreiden." Behalve de folders worden radiospotjes ingezet en de Kamerleden zijn de komende weken in heel het land op tientallen markten en koopavonden te vinden om met de bevolking te praten over de gevolgen van de regeringsplannen en de alternatieven van de SP.

Vanmiddag nam een twintigtal SP'ers een voorschot op de campagne door te protesteren bij het woonpaleis van Koningin, waar de nieuwe ministersploeg werd beëdigd. Bij aankomst werden de bewindspersonen verwelkomd met spandoeken waarop teksten stonden als 'Red de solidariteit', 'Stop de Afbraak' en 'Ons land verdient beter!'.