Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 27 mei 2003

Grootste waslijn van Nederland op tournee van Groningen tot Hoek van Holland

De grootste en langste waslijn van Nederland hangt dinsdag 27 mei op het Vredenburg in Utrecht. De waslijn is 45 meter lang. Grote letters op 21 gigantische T-shirts aan de waslijn maken met elkaar de zin 'Kinderen? Stop met roken'. Hiermee maakt de Nederlandse Kankerbestrijding/ Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) een statement naar jonge rokende vrouwen die zwanger willen worden of dit al zijn en het stimuleren om met roken te stoppen. Met deze ludieke actie sluit het KWF dit jaar de campagne Rookvrij Zwanger af, die in februari is gestart. Immers, 20 procent van de rokende vrouwen blijft gedurende de zwangerschap doorroken. De T-shirts zelf verwijzen met een knipoog naar het thema 'mode' van Wereld Niet Roken Dag, zaterdag 31 mei.

Roken heeft negatieve gevolgen voor het ongeboren kind. Zo weten nog te weinig rokende vrouwen dat zij minder vruchtbaar zijn en meer kans hebben op een miskraam of vroeggeboorte en is het geboortegewicht van hun baby gemiddeld 250 gram lager. Het KWF heeft zich tijdens de campagne speciaal op jonge vrouwen gericht, omdat het aantal vrouwen dat overlijdt aan longkanker door roken drastisch stijgt. Ondanks dat vrouwen beseffen dat roken schadelijk is voor de gezondheid, wuiven zij de risico's weg. Een zwangerschap is voor veel vrouwen echter wèl een goede reden om te stoppen met roken. Toch blijft een aantal vrouwen roken tijdens de zwangerschap, omdat zij denken dat een beetje roken niet zo erg is of omdat zij verwachten dat stress door het niet-roken slechter is voor het kind dan roken.

Campagne Rookvrij Zwanger
Deze campagne richt zich speciaal richt op jonge vrouwen met een zwangerschapswens. Om de doelgroep goed te bereiken zijn verschillende media ingeschakeld die speciaal jonge vrouwen van 25-35 jaar bereiken zoals bepaalde tijdschriften, radio en internet. De website www.rookvrijzwanger.nl heeft ruim 8000 bezoekers gehad. Volgend jaar zet het KWF het niet-rokenprogramma voort door de partners van de vrouwen bij stoppen met roken te betrekken. Het blijkt dat voor de vrouw de stoppoging iets gemakkelijker wordt als de partner haar daarin steunt. Dit stimuleert ook om na de zwangerschap van de sigaretten af te blijven. Bovendien is een rookvrije leefomgeving voor het opgroeiende kind gezonder.

In de leeftijdsgroep van 25-35 jaar blijkt circa eenderde van de vrouwen te roken. Dit is meer dan gemiddeld (27%). Ongeveer 70% van deze vrouwen rookt nog steeds als zij de verloskundige voor de eerste keer bezoeken. Circa 20% blijft tijdens de zwangerschap roken.

Foto's van het evenement in Utrecht staan op ANP-net en op www.kankerbestrijding.nl/pers > dossier Rookvrij zwanger. De waslijn is uniek en met z'n 45 meter lang waarschijnlijk de langste waslijn ooit. Twee middelgrote transportwagens spannen twee stalen kabels acht meter boven de grond. Tussen de kabels hangen 21 T-shirts van 2 bij 1,5 meter. De T-shirts samen hebben een oppervlak van het zeil van een groot zeiljacht (46 m2). Om te voorkomen dat de waslijn met de wagens wegwaait worden de transportwagens met spanbanden extra vastgezet aan de grond. Na Utrecht hangt de waslijn in Groningen (woensdag, Vismarkt), Hoek van Holland (donderdag Hemelvaartsdag, knik Strandboulevard - Schelpweg), Tilburg (vrijdag, Schouwburgring) en Leiden (zaterdag Wereld Niet Roken Dag, Beestenmarkt). Meer informatie op www.kankerbestrijding.nl/pers en bij de afdeling Pers & PR van het KWF, Matthijs van Engelen: tel. 020 - 5 700 538, e-mail pers/pr@kankerbestrijding.nl. Bron van de cijfers in dit persbericht is het onderzoek van Rescon, juni 2002 (n=963). Dit bericht staat tevens op ANP-net.

AFDELING PERS & PR

Sophialaan 8 1075 BR AMSTERDAM
Postbus 75508 1070 AM AMSTERDAM
Tel.: 020 - 5 700 538 Fax: 020 - 6 750 302
pers/pr@kankerbestrijding.nl
www.kankerbestrijding.nl

---- --