Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 28 mei 2003

Via reïntegratie- en activeringstrajecten
GEMEENTE STIMULEERT DOORSTROOM NAAR WERK

Mensen met een bijstandsuitkering zijn verplicht om actief naar werk te zoeken om uit de bijstand te komen. De gemeente kan hen hierbij ondersteunen, bijvoorbeeld door deze mensen een zogenaamd 'Reïntregatie- en activeringstraject' te laten volgen. In dit artikel leest u wat dit voor trajecten zijn.

De gemeente zorgt er voor dat de bijstandswet goed wordt uitgevoerd. Zo verstrekt ze uitkeringen en is ze er verantwoordelijk voor dat mensen met een uitkering doorstromen naar de arbeidsmarkt. Een manier om die doorstroom te realiseren zijn de Reïntegratie- en activeringstrajecten.

TRAJECTEN
Voor mensen die kort werkloos zijn (tot een half jaar) en die redelijk veel kans hebben om aan een baan te komen, zal zo'n traject direct gericht zijn om aan het werk te komen. Hierbij kunt u denken aan een sollicitatietraining of een bijscholingscursus.

Voor cliënten die al wat langer in de uitkering zitten, kan een Reïntegratie- en activeringstraject een eerste aanzet zijn om weer deel te nemen aan het arbeidsproces. Dit kan bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te gaan doen. Zo kan onbetaald werkervaring worden opgedaan waardoor de kans op werk weer toeneemt.

Om de uitstroom richting de arbeidsmarkt te vergroten, kan een cliënt eveneens een bepaalde opleiding volgen als dit noodzakelijk is om uit de bijstand te komen. Hierbij kijkt de gemeente, samen met de cliënt, wat haalbaar en noodzakelijk is.

VOOR WIE?
De gemeente zorgt dus voor voorzieningen waar u gebruik van kunt maken om uit de bijstand te komen. Dit is echter niet vrijblijvend: het uitgangspunt blijft dat u hier zelf ook alles aan doet. Als u zich hiervoor onvoldoende inspant kan dit gevolgen hebben voor de uitkering.

De Reïntegratie- en activeringstrajecten zijn niet alleen bedoeld voor mensen die een uitkering hebben. Ook mensen die geen uitkering en geen werk hebben en de groep die een uitkering heeft in het kader van de ANW (Algemene Nabestaanden Wet) kunnen zich bij de afdeling Sociale Zaken melden voor een traject. In overleg met deze afdeling kan worden bekeken welke trajecten gevolgd kunnen worden.

MEER INFORMATIE
Als u een bijstandsuitkering ontvangt kunt u met vragen over de Reïntegratie- en activeringstrajecten contact opnemen met uw consulent bij de afdeling Sociale Zaken. Niet-cliënten kunnen informatie opvragen bij de heer G. Kamminga, telefoon 2893855.