Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Persberichten

Nibra en RIVM intensiveren samenwerking 27 mei 2003

Het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (Nibra) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zullen de samenwerking intensiveren. Dit zal met name op het gebied van advisering, onderzoek en onderwijs plaatsvinden.

Het Nibra en het RIVM zullen meer samenwerken wat betreft de advisering naar Rijk, gemeente en provincie en de ontwikkeling van het RiskCenter aan de Technische Universiteit van Delft. Het RiskCenter zal zich richten op het inzichtelijk maken van de gevolgen van besluiten over risicos en rampenbestrijding voor beleidsmakers. Daarnaast zal het RiskCenter zich bezig houden met de vraag hoe risicos kunnen worden verkleind door verbetering van de rampenbestrijding en door beïnvloeding van de bebouwde omgeving met als doel de gevolgen van eventuele ongevallen zoveel mogelijk te beperken.

Zowel het Nibra als het RIVM spelen een belangrijke rol bij de handhaving van veiligheid in Nederland. Het RIVM houdt zich vooral bezig met het voorkomen en met de nazorg van rampen. Voor het Nibra is de gehele veiligheidsketen (pro-actie, preventie, preparatie, repressie en nazorg) het aandachtsgebied.

Het RIVM en het Nibra hebben besloten tot deze samenwerking vanwege de schaarste van deskundigheid op het gebied van risicobeheersing en rampenbestrijding. Verder ontbreekt een specialistische opleiding op het gebied van risicobeheersing en is het wetenschappelijk onderzoek in Nederland onderontwikkeld.

EINDE BERICHT