Gemeente Amersfoort

Heroverweging invoering diftar
College kiest stapsgewijze aanpak om hoeveelheid niet herbruikbaar huishoudelijk afval te verminderen

datum: 27 mei 2003

Het college van B&W heeft besloten vooralsnog af te zien van de invoering van diftar (gedifferentieerd afvaltarief) volgens het principebesluit van december 2000. Bij dit besluit was het gemeentebestuur uitgegaan van de toen beschikbare ervaring en kennis op gebied van de invoering van diftar. Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en zijn veel meer ervaringen bekend. De conclusie is dat het invoeren van diftar volgens de toen afgesproken methode te veel risico's met zich meebrengt. Wel gaat de gemeente verdere stappen voorbereiden om de hoeveelheid niet herbruikbaar huishoudelijk afval te verminderen.

Principebesluit invoering diftar
In december 2000 heeft de toenmalige raad het besluit genomen in principe over te gaan tot de invoering van diftar, volgens het volume/frequentiesysteem van ROVA. Daarbij krijgt elk huishouden een rekening voor de hoeveelheid afval én het aantal keren dat men afval aanbiedt. Het besluit werd genomen onder twee voorwaarden: de invoering zou minimaal kostenneutraal moeten zijn voor de burger en de overeenkomst met ROVA moest zodanig worden aangepast dat er een goed zicht zou zijn op de kosten en kwaliteit van de dienstverlening. De verbetering van de dienstverleningsovereenkomst met ROVA wordt voorbereid en zal worden voorgelegd aan het college.

Heroverweging
Bij het principebesluit van december 2000 is de gemeente uitgegaan van de toen beschikbare ervaring en kennis op gebied van de invoering van diftar. Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en zijn veel meer ervaringen bekend van gemeentes die diftar hebben ingevoerd. Deze zijn op een rij gezet en daaruit is geconcludeerd dat de gemeente Amersfoort diftar nu niet wil invoeren, omdat daar te veel risico's aan kleven. ROVA stemt hiermee in. Zo blijkt in een stad als Amersfoort op veel plaatsen maatwerk noodzakelijk om het goed scheiden van afval - een voorwaarde bij invoering van diftar - voor alle burgers mogelijk te maken. Verder levert de invoering van diftar zoals in december 2000 besloten geen besparing op voor het gemiddelde huishouden. De gemeente gaat nu eerst een zorgvuldige afweging maken van wat er nodig en mogelijk is op gebied van preventie en beheer van het Amersfoortse huishoudelijk afval. Vervolgens kunnen stapsgewijs verbeteringen worden doorgevoerd, waarbij de mogelijkheid open blijft om diftar op termijn alsnog in te voeren. Het besluit diftar nu niet in te voeren heeft overigens geen gevolgen voor de wijze van inzamelen of de hoogte van de afvalstoffenheffing.

Vermindering hoeveelheid niet herbruikbaar afval De afgelopen jaren heeft de gemeente al een aantal belangrijke verbeteringen bij de inzameling van het huishoudelijk afval in gang gezet. Zo is in 2000 het Kringloopcentrum gestart. Dit centrum haalt grof huishoudelijk afval gratis op en scheidt daarbij de bruikbare goederen ('goedzooi') van de onbruikbare goederen ('rotzooi'). De nieuwe aanpak heeft tot resultaat gehad dat de hoeveelheid onbruikbaar grof afval de afgelopen jaren steeds verder is gedaald: van 7.148 ton in 1999 tot 4.856 ton in 2002. Een andere verbetering die dit jaar wordt ingevoerd is de omwisseling van de duobak. De duobak functioneert niet goed en met de vervanging door twee aparte bakken voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) en restafval zal de kwaliteit van het gft-afval naar verwachting toenemen. De komende periode bereidt de gemeente verdere verbeteringen voor om de hoeveelheid niet herbruikbaar huishoudelijk afval te verminderen.