Gemeente Amersfoort

College vindt ideeën Eemcentrum aansprekend, realistisch en perspectiefrijk

datum: 27 mei 2003

Het college van B&W legt de raad het Concept Masterplan voor het Eemcentrum voor. Dit Concept Masterplan is aangeboden door de Ontwikkelingsmaatschappij Centrumplan Amersfoort nv. (OCA). Het resultaat is een plan naar het oordeel van het college dat aansprekend, realistisch en perspectiefrijk is.

Om te komen tot een evenwichtig en financieel haalbaar programma zijn er de afgelopen jaren verschillende concepten ontwikkeld. Het gaat om een belangrijke centrumlocatie die mede het aanzien van de stad bepaalt. Het programma moet daarom beeldbepalend en publieksuitnodigend zijn voor de inwoners van Amersfoort en niet te commercieel. Of zoals het verwoord staat in het Coördinatieplan CSG-Noord uit 1999: 'Het Eemcentrum moet een mix worden van culturele, recreatieve en educatieve functies, een centrum voor binnenstedelijke activiteiten die passen bij de stad Amersfoort'.

Het college is van mening dat het voorliggende Concept Masterplan past bij de schaal en identiteit van Amersfoort. Bovendien houdt het conceptplan de drie-polen-visie in stand. De historische binnenstad als commercieel en bestuurlijk centrum, het stationsgebied als zakelijk centrum en nu als derde en nieuwe toevoeging het Eemcentrum als cultureel en recreatief centrum, waarmee de visie is voltooid. Het parkachtige plein en de architectonische uitstraling passen bij de stad Amersfoort. De culturele functies Scholen in de Kunst, de bibliotheek en het plein zijn samen de belangrijkste pijlers van het plan met daaromheen ondersteunende en aansprekende functies. Nieuw in het plan zijn een Healthcentre, een discotheek en studentenhuisvesting. Omdat in het Eemcentrum een poppodium, een theaterrestaurant en een bioscoop gepland staan zal de toevoeging van een discotheek het uitgaansprogramma versterken. Eerder bekend waren reeds de komst van een supermarkt, ondersteunende detailhandel, woningen en de parkeergelegenheid.

Ruimtelijk wordt veel aandacht besteed aan groen in het gebied, stedenbouwkundige accenten dicht bij het spoor en een open verbinding met de Eem. Tot slot en zeker niet onbelangrijk is het plan financieel haalbaar.

Op 10 juni om 20.30 uur zal in het gemeentehuis een OCA-presentatie worden gegeven van de plannen voor het Eemcentrum. Met name de presentatie van de stedenbouwkundig architect Peter Wilson zal een belangrijk onderdeel van deze bijeenkomst zijn. Er zal gelegenheid worden geboden tot het stellen van vragen.