Gemeente Amersfoort

College wil harde afspraken over gebruik van de Hof; warenmarkt nog maar één maal per jaar verplaatst

datum: 27 mei 2003

Als het aan het college van B&W ligt, wordt de wekelijkse warenmarkt op de Hof de komende jaren alleen nog maar verplaatst ten gunste van Proef Amersfoort. Bij andere gelegenheden vinden evenementen en de warenmarkt zoveel mogelijk op dezelfde dag plaats. Harde afspraken over de tijdstippen van opbouwen en afbreken van respectievelijk de markt en de evenementen en het tijdelijk inrichten als parkeergelegenheid van een locatie op het toekomstige Eemcentrumterrein moeten een einde maken aan de al jaren voortdurende discussie over het gebruik van de Hof. Het college doet dit voorstel na verschillende gesprekken met diverse belanghebbende partijen.

Bevredigende oplossing
In het raadsprogramma 2002-2006 kreeg het college van B&W de opdracht om te komen tot een voor alle partijen bevredigende oplossing voor het probleem van het gebruik van de Hof tijdens het evenementenseizoen. Een breed gedragen voorstel moet een einde maken aan de onzekerheid over een nieuwe uitwijkmogelijkheid nu het huidige terrein aan het Smallepad in de toekomst -in verband met bebouwing- niet langer een optie is.
In het Programma van Eisen voor het Eemcentrum wordt ruimte gemaakt voor evenementen en /of markten.

Wisselende uitwijk
De gemeente wijst voor de marktverplaatsing tijdens Proef Amersfoort wordt door de gemeente jaarlijks een uitwijklocatie aangewezen. Gebruik van gemeentelijke evenemententerreinen heeft hierbij de voorkeur. Het terrein aan de Rubensstraat komt hiervoor als eerste in aanmerking.

Parkeermogelijkheid
Het parkeerterrein aan het Smallepad wordt nu door de marktkooplieden gebruikt om hun bedrijfswagens te parkeren. Deze locatie vervalt met de bebouwing van het terrein in 2004.
Tijdelijk kan worden uitgeweken naar het terrein van het toekomstige Eemcentrum. Ook deze locatie heeft een tijdelijk karakter. In de verdere planontwikkeling voor het Eemcentrum wordt, naast andere alternatieven, onderzocht op welke manier en tegen welke kosten het parkeren van grote voertuigen kan worden gefaciliteerd.