Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Bezoek Radio.nl breekt alle records

Maandag 26 mei 2003 was een drukke dag voor de populairste mediasite van Nederland, Radio.nl. De bekendmaking van de nieuwe frequentieverdeling per 1 juni aanstaande trok zo veel bezoekers, dat de site over moest schakelen op een aangepaste versie.

Vrijdag 23 mei werd een en ander al te veel voor de server. Door de enorme drukte bezweek te site tijdelijk. In het weekend heeft Radio.nl echter alles op alles gezet om de verwachte drukte van maandag te kunnen verwerken. Dit is onder andere gedaan door de site te splitsen en te verdelen onder twee verschillende servers.

Dit heeft gewerkt. Radio.nl heeft op het hoogtepunt bijna 10 aanvragen per seconde te verwerken gehad, en dat uitsluitend op de speciale pagina die was opgezet om een overzicht te geven van de winnende radiostations. Deze frequentiesite stond op de eerste server. Op de andere server draaide een aangepaste versie van Radio.nl, welke het ook zwaar te verduren kreeg.

Uiteindelijk hebben de twee servers van Radio.nl op het hoogtepunt ongeveer 70.000 pageviews te verwerken gekregen in 1 uur tijd, waarvan 50.000 op de speciale frequentiepagina. Dit was net nadat Radio.nl het grote nieuws overigens als een van de eersten op het Internet had gepubliceerd. Ter vergelijking: normaal haalt Radio.nl 20.000 pageviews per dag.

Alhoewel de pageviewtellers van Radio.nl zijn uitgezet om de drukte te kunnen verwerken, geven de grafieken van de hoeveelheden verkeer op de site aan dat Radio.nl op maandag 26 mei ruim 250.000 pageviews heeft behaald. Tot onze geruststelling hebben de servers dit geweld goed doorstaan.

Binnenkort komt Radio.nl met een nieuwe site. Alhoewel er uiterlijk niet veel zal veranderen, worden er 'achter de schermen' flinke aanpassingen doorgevoerd. Dit leidt onder andere tot meer efficientie binnen de redactie, alsmede veel meer mogelijkheden. Daarnaast is de site beter bestand tegen (tijdelijke) perioden van grote drukte.

Daarnaast is Radio.nl druk bezig met een aantal andere projecten. Hierover zal binnen afzienbare tijd meer bekend worden gemaakt.

Meer informatie (