Time : 9:54:39 AM
Date : Tuesday, May 27, 2003
Sender Name: Max Havelaar

Vandaag uitreiking van Internationae Koning Boudewijnprijs

DE INTERNATIONALE KONING BOUDEWIJNPRIJS VOOR ONTWIKKELINGSWERK UITGEREIKT AAN INTERNATIONALE MAX HAVELAAR ORGANISATIES

Brussel, 27 mei 2003 - Max Havelaar België, organisatie voor eerlijke handel, mag meedelen in de Internationale Koning Boudewijnprijs voor Ontwikkelingswerk. De prijs werd door de Koning Boudewijnstichting toegekend aan Fairtrade Labelling Organizations International (FLO) . Deze internationale organisatie overkoepelt 17 nationale initiatieven in 14 Europese landen, de VS, Canada en Japan. Max Havelaar België is één van deze 17 leden-initiatieven. De prijs van 150.000 wordt deze namiddag in aanwezigheid van de Koning overhandigd aan FLO.

De Koning Boudewijnstichting wenst met deze prijs de acties van individuen of organisaties te erkennen die een betekenisvolle bijdrage leveren aan de duurzame ontwikkeling in het Zuiden.

De jury, onder het voorzitterschap van Dr. Peter Piot, executive director van UNAIDS, koos uit 167 kandidaten en motiveerde zijn keuze als volgt: "Fairtrade Labelling Organizations International (FLO) en zijn leden onderscheiden zich door hun pioniersacties die gemarginaliseerde producenten en arbeiders uit het Zuiden de kans geven om rechtstreeks en aan eerlijke handelsvoorwaarden deel te nemen aan de internationale handel, door een systeem van certificatie, steun aan de producent, marktontwikkeling en informatie naar consumenten."

Consument heeft hefboom tot eerlijke relaties met het Zuiden

Dankzij de certificatie van de eerlijke handel hebben de consumenten een echte keuze in hun dagelijkse aankoopgewoonten en een hefboom om de handelsrelaties tussen Noord en Zuid op een meer correcte manier te laten verlopen. Momenteel zijn diverse voedingsproducten (suiker, koffie, bananen, thee, cacao, fruitsap en honing) beschikbaar in een ruim aantal winkels en grootwarenhuizen.
Sinds december koopt het Koninklijk Paleis koffie met het Max Havelaar keurmerk voor het dagelijkse gebruik.

Met zijn keurmerksysteem voor eerlijke handel bereikt FLO meer dan 800.000 producenten, arbeiders en hun families in meer dan 40 landen. FLO garandeert dat producten die verkocht worden onder het keurmerk voor eerlijke handel, verleend door één van de nationale initiatieven (bvb Max Havelaar België), voldoen aan de internationale voorwaarden voor eerlijke handel en bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van gemarginaliseerde producenten en arbeiders in het Zuiden.

De Voorzitster van FLO-International, Paola Ghillani, is heel blij met deze beslissing: "Het is een eer voor FLO de International Prijs Voor Ontwikkelingssamenwerking vanwege de Koning Boudewijnstichting te mogen ontvangen. We werken al vele jaren aan de uitbouw, verbetering en versterking van ons systeem van certificatie en ondersteuning van producenten en arbeiders. We hebben bewezen dat een andere manier van handel voeren niet alleen mogelijk en leefbaar is, maar ook ten goede komt aan iedereen, producenten, arbeiders, bedrijven en consumenten. "

Luuk Zonneveld, directeur van FLO-International, hoopt dat "deze erkenning politici en publieke overheden, die zich vaak positief uitlaten over fair trade, zal aanzetten om een concreet beleid uit te stippelen voor meer gelijkheid in de internationale handel en om fair trade te promoten."

Ook Max Havelaar België, die het label toekent in België, is vereerd met deze prestigieuze prijs. Directeur Gonzague de Beer: "deze prijs houdt ook een erkenning in van het werk van onze partners in België, zowel de eerlijke handelsorganisaties, de ngo's als de vele bedrijven die producten op de Belgische markt brengen met het label van Max Havelaar. En natuurlijk is het ook een erkenning van de consumenten
die bewust kiezen voor deze producten".

Eerste resultaten van 2003 in België

De verkoop van koffie met Max Havelaar keurmerk is het eerste trimester gestegen met 20% tov dezelfde periode in 2002. Ook de bananen kenden een stijging met 30% tov dezelfde periode. Vanaf vandaag liggen in de Galler-winkels 2 nieuwe tabletten Galler-chocolade met Max Havelaar keurmerk Het gaat om een recept van melkchocolade met koffiesmaak en één met kokossmaak. "We hopen op een reëel succes voor deze tabletten, zodat we op onze manier kleinschalige cacaoboeren in het Zuiden kunnen helpen, zonder in pure liefdadigheid te vervallen", aldus Jean Galler.

Informatie voor de pers

Max Havelaar België:
Dirk Steurs, persverantwoordelijke, 02/213.36.26 of 0473/91.56.86 dirk@maxhavelaar.be - www.maxhavelaar.be.

Koning Boudewijnstichting:
Peter Thesin, Press Officer, thesin.p@kbs-frb.be, +32.2.549.02.56 (Brussel) www.kbprize.org

Fairtrade Labelling Organizations International (FLO): Anneke Theunissen, persverantwoordelijke, a.theunissen@fairtrade.net,
+49.228.94.92.30

Persdossier en beelden beschikbaar.