Ingezonden persbericht

Persbericht

Metro verzoekt Rechtbank om vernietiging besluit Bedrijfsfonds voor de Pers

Amsterdam, 27 mei 2003

Metro, de uitgever van de gelijknamige gratis krant, heeft eerder dit jaar bij het Bedrijfsfonds voor de Pers bezwaar gemaakt tegen een beslissing van dat fonds om in totaal ¬ 586.720 aan subsidies aan de Nederlandse Dagbladpers (NDP) te verlenen om gezamenlijke bezorging van kranten te onderzoeken. De gezamenlijke bezorging vindt plaats in een proefgebied in de provincie Utrecht en wordt verzorgd door een bedrijf dat GBB De Nieuwsbrengers heet. Deelnemers hierin zijn Wegener, De Telegraaf en PCM.

Het Bedrijfsfonds voor de Pers heeft het bezwaarschrift niet ontvankelijk verklaard daar zij van mening is dat Metro niet als belanghebbende kan worden gezien, omdat Metro niet in het marktsegment opereert waarvoor de subsidie verleend is. Metro bestrijdt echter deze beslissing. Metro opereert namelijk wel degelijk in dezelfde markt, namelijk die voor dagbladen. Volgens de definitie die de NDP hanteert, is een dagblad een krant die ten minste vijf maal per week verschijnt.

Hoewel Metro gratis ter beschikking wordt gesteld, concurreert zij op dezelfde markten als de dagbladen die aan de proef meedoen, namelijk de lezersmarkt en de advertentiemarkt. Ten eerste moet Metro een journalistiek goed product leveren om lezers aan zich te binden waardoor het concurreert met de andere dagbladen. Ten tweede concurreert Metro met de andere dagbladen om de gunst van de adverteerders.

Metro staat niet afwijzend tegenover de distributiesamenwerking die de dagbladuitgevers, onder de naam GBB de Nieuwsbrengers, zijn gestart. Door de samenwerking kunnen efficiency voordelen gehaald worden die de kosten zullen drukken. Dat daarvoor echter subsidie wordt verstrekt, is voor Metro concurrentievervalsing. De NDP heeft toegegeven dat in het proefgebied ook Sp!ts wordt verspreid. Volgens de criteria van het Bedrijfsfonds voor de Pers kunnen gratis dagbladen echter niet in aanmerking komen voor subsidies. Dat betekent dat de subsidiebeslissing overduidelijk in strijd is met de subsidiecriteria. Metro is nu het enige landelijke dagblad dat geen gesubsidieerd distributiesysteem heeft.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Silvio de Groot, algemeen directeur, Metro Holland, 020 511 4000 /06 21843755.

Metro wordt in Nederland in een oplage van 335.000 gratis verspreid via de NS-stations, RET Rotterdam, enkele universiteiten, veerdiensten, ziekenhuizen en parkeergarages. De ruim 1,1 miljoen lezers (NOM DoelgroepMonitor, mei-aug 2002) zijn over het algemeen jong, welstandig, goed opgeleid en werkzaam of studerend.

Metro is het grootste gratis dagblad van de wereld. Metro wordt uitgegeven in 25 edities in 16 landen in 14 talen: Stockholm, Praag, Gothenburg, Hongarije, Nederland, Helsinki, Malmö, Santiago, Philadelphia, Toronto, Rome, Milaan, Warschau, Athene, Montreal, Barcelona, Boston, Madrid, Kopenhagen, Aarhus, Parijs, Marseille, Lyon, HongKong en Seoel.