Ingezonden persbericht


Examenleerlingen dit jaar beter voorbereid

Nog maar klein verschil tussen cijfers oude en nieuwe stijl eindexamens.

In 2002 bleken leerlingen die examen volgens de nieuwe stijl moesten doen veel negatiever gestemd dan de leerlingen die dat dit jaar moesten doen.

Dachten HAVO leerlingen die het nieuwe examen in 2002 moesten doen dat ze slechter zouden scoren dan hun medeleerlingen die het oude examen deden. Dit jaar is dat verschil tussen oude en nieuwe stijl examen met 75% gedaald. Onder VWO leerlingen is er een veel kleiner effect. Dachten leerlingen in 2002 hun examen VWO volgens de nieuwe stijl beter te gaan doen dan leerlingen met het examen oude stijl. Dit jaar is het verschil te verwaarlozen.

Waarschijnlijk kunnen ver veranderingen verklaard worden doordat leerlingen zich dit jaar beter konden voorbereiden op het examen nieuwe stijl. Lesmateriaal was eerder beschikbaar en er was ook meer lesmateriaal beschikbaar. Leerlingen wisten dit jaar dus beter wat hun te wachten stond.

Gelukkig voor de meeste leerlingen blijkt vrijwel iedere leerling zijn cijfers te laag in te schatten. Gemiddeld krijgen leerlingen tussen de 0,18 en 0,27 punten meer dan ze dachten, volgens de meting in 2002.

Dit blijkt uit een onderzoek dat onder eindexamenkandidaten de verwachting heeft gemeten. Ruim 10.000 leerlingen vulden de afgelopen twee examenperiodes op de site Eindexamen.NU de cijfers in die ze verwachtte te halen.