ZEEHONDENCRECHE PIETERBUREN

Eerste jonge zeehond zonder moeder aangespoeld

Pieterburen, 27 mei 2003

Vanmorgen is bij Termunten voor het eerst dit jaar een jonge zeehond zonder moeder aangespoeld. De twee dagen oude 'huiler' is opgenomen in de Zeehondencrèche Pieterburen.

'Het was op het randje', zegt Lenie 't Hart, directeur van de crèche. 'Het dier was erg zwak en uitgeput. Op de vindplaats hebben we direct voeding tegen het uitdrogen toegediend.' De jonge zeehond zit inmiddels in quarantaine en is onder behandeling van de crèche-dierenarts. Het ziet er naar uit dat Wimpke, zoals het dier is genoemd, het wel gaat redden.

De aangespoelde zeehondenpup markeert het begin van het kraamseizoen van de gewone zeehond. Dat betekent dat de komende weken mogelijk nog enkele tientallen zeehondenpups zullen aanspoelen. 'Meestal gaat het goed', vervolgt 't Hart. 'Maar als moeder en jong verstoord worden door mensen of boten, dan vluchten ze in paniek het water in en raken ze elkaar door de sterke stroming soms kwijt. Als het jong geluk heeft, spoelt het ergens aan waar mensen hem vinden. Dan worden wij gewaarschuwd en kunnen we helpen.'

Jonge zeehonden zijn de eerste vier weken geheel afhankelijk van hun moeder. Raken ze die kwijt en worden ze niet opgemerkt, dan gaan ze dood. 'Gelukkig kunnen we de dieren die wel aanspoelen bijna altijd helpen', aldus 't Hart. 'Na drie maanden laten we ze kerngezond en flink op gewicht weer vrij in de Waddenzee.'

De Zeehondencrèche hoopt van de aangespoelde zeehonden te leren hoe het met de populatie in de Waddenzee is gesteld. Deze jonge dieren zijn de eerste die geboren zijn na de ernstige virusuitbraak van vorig jaar, waarbij alleen al in Nederland meer dan 2.500 zeehonden doodgingen.

Einde bericht.