Ingezonden persbericht


Datum: 16 mei 2003
Nummer: 2003-13

Discussiebijeenkomst over relatie tussen stad en platteland Stad en land ontmoeten elkaar in Wijk en Wouden

,,Informeer stedelingen over de gevolgen van het verdwijnen van boeren, want dat kan leiden tot verpaupering van het landschap. Dit is iets wat stedelingen vaak niet inzien'', aldus Peter Wijsman, student aan de Hogeschool INHOLLAND. Hij onderzocht de succesfactoren voor een goede relatie tussen stad en platteland en is spreker op de discussiebijeenkomst 'Stad en land ontmoeten elkaar in Wijk en Wouden' op woensdag 28 mei in Zoeterwoude.

Doel van de bijeenkomst en de daarop volgende discussie is om politieke steun en toezeggingen te krijgen om stad en platteland in het Land van Wijk en Wouden dichter bij elkaar te brengen. Zo krijgen boeren een betere economische positie in het gebied, is er ruimte voor meer natuur en is er meer gelegenheid tot groene recreatie. Aan de discussie nemen onder meer WLTO-voorzitter Jan Heijkoop, wethouders van de omliggende steden, Niek van der Hulst van AVNL Wijk en Wouden en Gerard van den Berg, directeur van het Zuidhollands Landschap deel.

Wijsman onderzocht de kritische succesfactoren van een goede relatie tussen stad en platteland in opdracht van de Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (WLTO). Zijn collegastudent Tomas Drenth geeft ook een presentatie op de bijeenkomst. Hij onderzocht voor de Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer de manier waarop betaalde groene diensten kunnen worden ingevoerd in Wijk en Wouden.

Vitaal platteland
Steden pronken graag met het platteland dat hen omringt. Om dat te kunnen blijven doen, moet het platteland vitaal blijven voortbestaan. Dat kan volgens Wijsman alleen als er draagvlak onder stedelingen wordt gecreëerd. Boeren in het buitengebied stellen diensten beschikbaar, waar de stedeling gebruik van kan maken. Wijsman: ,,De vraag is hoeveel stedelingen over hebben voor deze diensten en het behoud ervan. Daarom is onderzoek onder stedelingen zo belangrijk.''

Wijk en Wouden
Wijk en Wouden ligt in en om de gemeenten Alphen aan den Rijn, Leiden, Leiderdorp, Leidschendam/Voorburg, Rijnwoude, Zoeterwoude en Zoetermeer. In dit gebied zorgen 250 boeren en Staatsbosbeheer dat het gebied open en groen blijft. Het gebied is de voortuin van een half miljoen stadsmensen.

Bijeenkomst
De bijeenkomst op woensdag 28 mei duurt van 9.00 tot 12.00 uur, bij Don Bosco, Zuidbuurtseweg 58 in Zoeterwoude en is voor iedereen toegankelijk. Na de presentaties van de studenten, vindt een discussie plaats onder leiding van Helena Berends. Zij deed onder meer twee studies naar vraag en aanbod van natuur voor Alterra. Na de discussie volgt een rondetafelgesprek.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht