Gemeente Roermond

28 mei t/m 14 september 2003
De Maas volgens Andrea Stultiens
Fototentoonstelling Andrea Stultiens. MAAS expositie.

Andrea Stultiens mengt in haar tentoonstelling MAAS haar eigen recente foto's met bestaande foto's van de Maas. Háár impressies van het leven op én aan de Maas spiegelt ze aan opnames, die al eerder zijn gemaakt van hetzelfde onderwerp. Bedrijfsopnames maar ook familiekiekjes en andere amateuropnames zet ze naast haar foto's of ze laat zich erdoor inspireren. Zo ontstaat er een samenspraak tussen de bestaande, historische benadering en haar kunstzinnige kijk op de Maas.

In grote en kleine foto's laat Andrea Stultiens ons haar kijk op de Maas en op andermans foto's ervan zien. Zeer herkenbare en zeer veelzeggende beelden leveren een typerend overzicht op van allerlei facetten, die een rol spelen bij het leven op én aan de Maas.

Háár geschiedenis...
Andrea Stultiens (*1974) groeide op in Sint Odiliënberg. Ze studeerde fotografie aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht en aan de Post-St. Joost Fotografie, Akademie St. Joost in Breda. In korte tijd heeft zij al verschillende projecten, opdrachten en exposities gerealiseerd. In 2000 kreeg zij van de gemeente Rotterdam de opdracht om een fotoportret te maken van de binnenvaart in Rotterdam. In 2002 is haar publicatie "Kerkdorp - Polderdorp" verschenen. In twee bundels karakteriseert zij hierin het leven in het kerkdorp Sint Odiliënberg en in het polderdorp Kreileroord.

In MAAS is haar kenmerkende stijl weer te zien. Ze heeft aandacht voor relaties tussen mensen onderling én voor mensen in hun dagelijkse omgeving. Enkele details van een interieur, houdingen en gebaren, de lichaamstaal en de blik van mensen legt zijn in haar foto's vast. Zo geeft ze op een genuanceerde manier een treffend beeld van mensen en situaties, die op het eerste gezicht gewoon en nietszeggend zijn, maar wel degelijk wat te vertellen hebben!

3 augustus t/m 12 oktober
Maasmeermin - Expositie scholenproject
MAAS expositie.

De geheimzinnige Maasmeermin, die zich alleen toont aan hen, die verliefd op haar zijn...

Dit intrigerend gegeven is het uitgangspunt geweest voor een wedstrijd, waaraan Limburgse basisscholen hebben deelgenomen. Ton van Reen schreef het verhaal over deze Maasmeermin. De kinderen van de scholen werden verliefd op haar en laten ons nu zien hóe die Maasmeermin eruit ziet volgens hen. Ook de originele tekeningen van Henk Kneepkens, die in het boek over de Maasmeermin zijn opgenomen, zijn op deze expositie te zien.

Hoe ziet de Maasmeermin er toch uit???

28 mei t/m 14/28 september
MAAS
Installaties van tien internationale kunstenaars. Kunstroute door Roermond en langs de Maas

Pi Backus, Rachel Bacon, Ruud Beerens, Jan Carlier, Tamara Dees, Mathieu Knippenbergh, Michael Kramer, Yiyi de la Mota, Lucas Pellens & Stefan Custers en Han Rameckers. Gastcurator Jef Roeselers koos voor de tentoonstelling deze tien Nederlandse, Belgische en Duitse kunstenaars uit, die ieder een zeer eigen manier van werken hebben. Gerenommeerde kunstenaars, die al nationaal en internationaal ervaring hebben, én jongere kunstenaars, die met veel energie aan een veelbelovende carrière bouwen, zijn in het gezelschap opgenomen. Hierdoor komen de verschillende associaties, die de Maas oproept, het beste tot hun recht. Jef Roeselers liet zich alleen leiden door de stroming van de Maas, niet door een stroming in de kunst...

Beelden binnen
In de prachtige Luytenzalen van het museum hebben Yiyi de la Mota en Han Rameckers ieder een installatie gemaakt. Beiden hebben zich hierbij uiteraard laten inspireren door de Maas. De andere kunstenaars laten hier autonoom werk zien.

Beelden buiten
Er is een route uitgezet door de historische binnenstad èn langs de oevers van de Maas. Aan deze route zijn de MAASinstallaties van de tien kunstenaars te vinden. Deze tijdelijke kunstwerken zijn speciaal ontworpen voor deze gelegenheid en voor de plaats waar ze staan. De kunstenaars zijn in alle gevallen uitgegaan van hun beleving van de Maas: de Maas als economische factor, als watervoorziening, als gevaar, als scheepvaartverbinding, als woonomgeving, als geografische factor, als natuur, kortom... de Maas als Muze!


1. Op diverse locaties in de stad én voor de ingang van het Stedelijk Museum Roermond heeft Tamara Dees plasjes water gesuggereerd. De voegen tussen de clusters van straatstenen heeft ze volgegoten met metaal. Waar komt dat water toch vandaan op zo'n snikhete zomerdag?


2. Op het grasveldje voor de tunnel onder de Wilhelminasingel heeft Yiyi de la Mota een hutvorm van aarde gemaakt. De beplanting op deze aarden hut zorgt voor de begroeiing ervan en voor een steeds wisselend beeld van de hut. Eromheen heeft ze een greppel gemaakt, die met water is gevuld.

Op het Arloterrein zijn drie installaties gemaakt:
3. Han Rameckers laat de loop van de Maas en haar zijrivieren glinsteren tussen het lover van de bomen. Tussen twee bomen heeft hij een kabel gespannen en daaraan een ruimtelijke vertaling van de loop van de Maas gehangen. De meanderende vorm van de Maas en de zijrivieren heeft hij een glinsterende huid gegeven.


4. Lucas Pellens & Stefan Custers hebben betonresten, die op het terrein aanwezig zijn, bewerkt. Het zijn waarschijnlijk overblijfselen van een oude brug. Op de resterende betonsokkels hebben ze blokken van geperst betonijzer geplaatst, die afkomstig zijn van een breekinstallatie. De objecten verwijzen zo in meerdere opzichten naar het verleden.


5. Rachel Bacon heeft in de buurt van de speeltoestellen een formatie betonnen tegels beletterd met chemische aanduidingen. Ze verwijst hiermee naar de chemische elementen zoals lood, zink en nikkel, die daar in de bodem zitten.


6. Op de Maasbrug heeft Michael Kramer een silhouet van een dier gezet. Dit is zichtbaar vanaf de Looskade maar ook al van grote afstand door het enorme formaat van het dier.


7. Op de punt van de landtong waar de Roer uitmondt in de Maas heeft Pi Backus een installatie gemaakt, die zichtbaar is vanaf de Looskade. Op de oever van de Roer ligt een groot paneel met de tekst "vandaag". Het paneel is zo bevestigd, dat de punt het waterpeil van de dag volgt.


8. In de Koolstraat, een zijstraat van de Roerkade, heeft Ruud Beerens lichtbakken aangebracht. Op beide zijden van deze lichtbakken combineert hij afbeeldingen van boten met teksten.


9. Aan de Roerkade bij de Stenen Brug laat Mathieu Knippenbergh een aantal roeibootjes op het water van de Roer drijven. Op deze bootjes heeft hij verschillende bouwsels gemaakt, die moeten suggereren dat de boten bewoond zijn.


10. De route eindigt op het Munsterplein. Hier heeft Jan Carlier een houten wachthuisje neergezet. Erin hangt een stormklok in de vorm van een emmer met een peilstok als klepel. De blauwe verlichting in het wachthuisje krijgt 's avonds de gestalte van een wachter.