Erasmus Universiteit Rotterdam

28 mei 2003 Gastspreker prof.dr.mr. Cees J.M. Schuyt (WRR) over wetenschappelijke houding

Feestelijke uitreiking 15de EUR Onderwijs- en Onderzoeksprijs

Dr. Sarah Vermeer en dr. Fons van Engelen zijn de laureaten van de Onderzoeksprijs en de Onderwijsprijs 2003 van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op woensdag 28 mei 2003 zullen zij worden gehuldigd. Al vijftien jaar onderscheidt de universiteit wetenschappelijk medewerkers vanwege hun bijzondere prestaties op het gebied van onderwijs en onderzoek. De winnaars ontvangen een aanzienlijke geldprijs, mogelijk gemaakt door de Vereniging Trustfonds EUR.

De onderzoeksprijs wordt toegekend aan een veelbelovend gepromoveerd onderzoeker, die een uitzonderlijke onderzoeksprestatie heeft geleverd en aan het begin van een onderzoeksloopbaan staat. De onderzoeksprijs 2003 gaat naar mw.dr. S.E. Vermeer, verbonden aan Erasmus MC, het universitair medisch centrum Rotterdam, in het bijzonder het onderzoeksinsituut Epidemiologie en Biostatistiek en de onderzoekschool NIHES. Sarah Vermeer (1973) promoveerde in oktober 2002 aan de EUR op onderzoek naar stille herseninfarcten. Volgens de jury zijn haar onderzoek en publicaties van grote klasse; meestal is zij eerste auteur, haar artikelen verschijnen uitsluitend in top(-neurologische) tijdschriften. Haar interdisciplinair, grensverleggend onderzoek (onder duizend ouderen!) toont aan dat ze een zeer begaafd en gedreven onderzoekster is met grote sociale en managementkwaliteiten.

De onderwijsprijs 2003 gaat naar dr. A.J.M. van Engelen, als docent wiskunde verbonden aan de Faculteit der Economische Wetenschappen, in het bijzonder de capiciteitsgroep Econometrie en Besliskunde. Docenten in het hoger onderwijs worden - vooral bij eerstejaars nogal eens geconfronteerd met een passieve leerhouding en gebrek aan technische (reken-)vaardigheden. Fons van Engelen (1959) ontwikkelde een innovatief en interactief onderwijsprogramma, eWISE genaamd, dat met succes wordt ingezet in het eerstejaars college Econometrie. Het programma moedigt de student aan, dwingt hem bijna zelfs, kennis te nemen van de leerstof en deze te doorgronden (ook zonder docent). Kortom, een prototype voor onderwijsvernieuwing waarvoor ook bij andere universiteiten belangstelling bestaat. Eerder was Van Engelen al genomineerd voor Docent van het jaar bij de genoemde faculteit.

Tijdens de feestelijke uitreiking treedt prof.dr.mr. C.J.M. Schuyt, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, op als gastspreker. Hij is tevens lid van de WRR, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, en als zodanig verantwoordelijk voor recente rapporten zoals Generatiebewust beleid (1999). Van oude en nieuwe kennis (2002), De toekomst van de nationale rechtsstraat (2002); in voorbereiding is het WRR-rapport over waarden en normen. In zijn rede De wil om dingen uit te zoeken: de wetenschappelijke houding in onderwijs en onderzoek gaat hij in op de (oude en nieuwe) wetenschappelijke attitude, nodig voor het verrichten van goed onderzoek, en hoe deze houding via het onderwijs over te dragen.

Noot voor de pers
Uitreiking O&O-prijs 28 mei
Tijd: 15.30 17.00 uur
Prijsuitreiking: rond 17.00 uur
Plaats: Woudestein, Erasmus Expo- en congrescentrum, Forumzaal Info: afdeling Communicatie, tel (010) 408 1216/1777 e-mail: persberichten@daz.eur.nl
Voor aanmelding, het programma-overzicht en de teksten van prof.dr.mr. C.J.M. Schuyt en de winnaars kunt u contact opnemen met de persvoorlichters of met de pedel van de universiteit, via mailadres: pedel@daz.eur.nl Feestelijke uitreiking 15de EUR Onderwijs- en Onderzoeksprijs

pixel.gif] r1pixg.gif]