Gemeente Langedijk


Onderzoek naar fietsvriendelijkheid
26 mei 2003

Woensdag 28 mei geeft wethouder Swager het startschot voor het onderzoek Fietsbalans in de gemeente Langedijk. Dit onderzoek wil aan de hand van technische meetresultaten en een brede meningspeiling onder de burgers aangeven in hoeverre Langedijk een fietsvriendelijke gemeente is en wat er nog kan worden verbeterd.

De Fietsbalans is sinds 2000 reeds in honderdvijftien gemeenten gehouden. Er wordt daarin onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de fietsvoorzieningen. De resultaten worden vervolgens vergeleken met de resultaten in de andere deelnemende gemeenten.

De overheid ziet graag dat meer mensen op de fiets naar hun werk gaan, maar ook in hun vrije tijd op de fiets stappen. Want fietsen is niet alleen gezond en goedkoop, maar ook goed voor de leefbaarheid van het dorp. Het is het voor de gemeente van belang te weten of de burger tevreden is over de geboden fiets- faciliteiten. Daarom is het goed als iedere fietser zelf aangeeft hoe hij of zij aankijkt tegen de kwaliteit van de doorgaande fietsroutes en de manier waarop de stoplichten staan afgesteld. Ook de sociale veiligheid van fietsers komt aan bod. De laatste jaren heeft de gemeente behoorlijk geïnvesteerd in het verlichten van fietspaden. Voor het gemeentebestuur is het belangrijk om te weten of dit als veiliger wordt ervaren. Daarom is afgelopen zaterdag bij twee winkels een enquete gehouden. U kunt ook aan het onderzoek meedoen door onderstaande enquête in te vullen, te brengen of te sturen aan gemeente Langedijk, t.a.v. M. Könst, Postbus 15 ,1723 ZG Noord Scharwoude. De gemeente stuurt deze enquêtes dan door naar het projectbureau Fietsbalans van de Fietsersbond.

Speciale meetfiets

Naast het publieksonderzoek worden er technische metingen gedaan. Hiervoor gebruikt de Fietsbalans een speciale meetfiets, die een representatief deel van het fietsnetwerk van Langedijk doormeet. De meetfiets beschikt over een computer waarmee alle trillingen en oneffenheden in het wegdek worden vastgelegd. Ook wordt de snelheid waarmee een fietser zich verplaatst exact vastgelegd. De uitkomst wordt vervolgens vergeleken met de afstand en tijd die je per auto nodig hebt om op hetzelfde deel van A naar B te komen.