Gemeente 's-Gravenzande


Bestemmingsplannen op website tien gemeenten

's-Gravenzande, 27 mei 2003

Wethouder W. Oostenbrink van s-Gravenzande heeft op vrijdag 23 mei 2003 in Oegstgeest een grootschalig project met bestemmingsplannen op internet geopend.

's-Gravenzande is één van tien gemeenten die participeren in dit door het Ministerie van Binnenlandse Zaken gesubsidieerde project. De deelnemers zijn gemeenten van verschillende grootte, verspreid over het gehele land: Oegstgeest - Leiden - Gennep - Hoogeveen - Wassenaar - Boarnsterhim - Harlingen - s-Gravenzande - Alphen a.d. Rijn - Woerden. Het inwonersaantal varieert tussen 15.000 - 120.000 inwoners.

Algemeen belang

Vrijwel iedereen heeft te maken met de vraag wat er wel of niet mag worden gebouwd in zijn/haar omgeving. Die informatie is vastgelegd in bestemmingsplannen; gemeenten zijn verantwoordelijk voor vaststelling en handhaving. Om na te gaan wat burgers in zijn of haar omgeving mogen, resp. of er iets wel of niet mag worden gebouwd wordt het bestemmingsplan geraadpleegd. Tot dusver kostte dat een rit naar het gemeentehuis. Een digitaal bestemmingsplan op internet maakt het mogelijk dat iedereen thuis op de computer kan kijken. Ook kunnen burgers zien welke plannen de gemeente voor zijn omgeving in petto heeft.

Doelstelling van de Rijksoverheid is om in 2005 75% van de bestemmingsplannen digitaal te laten zijn.

40.000 bestemmingsplannen

In de eerste fase stellen de gezamenlijke gemeenten zon 150 plannen voor het eerst voor burgers via Internet toegankelijk. De betrokken gemeenten hebben aangegeven dat zij in de komende jaren alle nieuwe plannen eraan toevoegen. s Gravenzande is van plan om in 2003 alle plannen via internet beschikbaar te hebben.

Er is nog een lange weg te gaan: er zijn in Nederland meer dan 40.000 bestemmingsplannen. De nieuwe plannen en mogelijkheden moeten meer burgers actief betrekken bij de inrichting van hun woon- en leefomgeving.

Het project is een samenwerking van gemeenten, advies-, stedenbouwkundige- en software bureaus, met een doorlooptijd van ca 1,5 jaar. De vervolgstap in de samenwerking is dat burgers straks via het internet over toekomstige ruimtelijke plannen kunnen meedenken en elektronisch kunnen inspreken.

_________________________________________________________________