Korps: Friesland, plaats: Fryslân 28-05-2003
Politieberichten 27/05 13.00 uur t/m 28/05 07.00 uur

Dokkum: winkeldief aangehouden
Dinsdagmiddag werd om 13.30 uur een verdachte aangehouden aan de Strobossersteeg terzake winkeldiefstal. De vrouw, een 36- jarige inwoonster van de gemeente Dongeradeel wilde kruiden en snoepgoed t.w.v. 2,83 meenemen zonder te betalen. De verdachte werd aangehouden, meegenomen naar het bureau en na verhoor weer vrijgelaten. Een 31- jarige inwoner van Dokkum deed aangifte.

Sneek: aanrijding met letsel
Dinsdagmiddag vond omstreeks 16.40 uur een aanrijding plaats aan de Stadsrondweg-zuid waarbij een vrouw gewond raakte. In de aanrijding waren twee voertuigen betrokken, een personenauto en een bestelauto. Het slachtoffer, een 32- jarige inwoonster van Tjerkwerd werd per ambulance naar het Antoniusziekenhuis gebracht. De personenauto reed tengevolge van de aanrijding tegen een lantaarnpaal waardoor het slachtoffer bekneld raakte. Politie, brandweer en ambulance waren snel ter plaatse. Brandweerlieden bevrijdden het slachtoffer uit het voertuig. De bestelauto werd bestuurd door een 45- jarige inwoner van Sneek die linksaf wilde slaan, richting Westhemstraat. Op dat moment kwam de personenauto uit de richting van Houkesloot en reed richting Bolsward. De aanrijding ontstond op de kruising Stadsrondweg-zuid / Westhemstraat. Bureau Ongevallenanalyse van politie Fryslân deed onderzoek naar de toedracht. Beide voertuigen raakten beschadigd en werden afgevoerd door een bergingsbedrijf. Het overige verkeer ondervond enige hinder, maar raakte niet gestremd. Omstreeks 18.00 uur werd de kruising weer vrijgegeven. De politie vraagt getuigen van deze aanrijding om zich te melden via telefoonnummer: 0900 8844.

Dearsum: aanrijding met gewonden
Dinsdag vond om 14.20 uur een aanrijding aan de Snitserdyk plaats waarbij twee personen gewond raakten tijdens een aanrijding tussen een vrachtauto en een personenauto. Zowel de bestuurder van de personenauto, een 31- jarige inwoner van Sneek, als een passagier, een 31- jarige inwoner van Sneek, raakten gewond en werden naar het ziekenhuis van Sneek en Leeuwarden gebracht. Een derde inzittende bleef ongedeerd. De vrachtauto werd bestuurd door een 40- jarige inwoner van Staphorst die in oostelijke richting over de Snitserdyk reed. Achter de vrachtauto reden twee personenautos. De tweede personenauto wilde een inhaalmanoeuvre maken, terwijl de vrachtauto linksaf sloeg om een erf op te rijden. Hierdoor ontstond een aanrijding waarbij de personenauto de achterkant van de vrachtauto raakte. De schade aan de vrachtauto bleef beperkt. De personenauto was total loss en werd afgevoerd door een sleepdienst.

Kortehemmen: auto-inbraak
Dinsdag werd omstreeks 10.45 uur een inbraak gepleegd in een auto die geparkeerd stond aan de Boerestreek. Uit de auto werd radio/cd-apparatuur, meerdere cds en een mobiele telefoon weggenomen. Men kwam de auto binnen door het openstaande schuifdak te openen. Een 20-jarige inwoner van Burgum deed aangifte.

Winsum: woninginbraak
Dinsdag werd tussen 04.00 en 06.00 uur een inbraak gepleegd in een woning aan de Skans. Er werd een portemonnee, een geldbedrag en diverse pasjes ontvreemd. Men kwam binnen door een uitzetraam te forceren. Er werd aangifte gedaan door een 45- jarige inwoonster van Winsum.

Leeuwarden: aanrijding met gewonde
Dinsdagavond vond om 20.05 uur een aanrijding plaats aan de Marshallweg tussen een fietsster en een personenauto. Hierbij raakte de fietsster gewond. Het slachtoffer, een 59- jarige inwoonster van Leeuwarden werd per ambulance naar het MCL te Leeuwarden gebracht. De personenauto werd bestuurd door een 27- jarige inwoner van Leeuwarden. De automobilist reed op de Marshallweg, richting Stephensonviaduct. De fietsster reed op de Snekertrekweg, richting Marshallweg en werd door de personenauto geschept. Bureau Ongevallenanalyse van politie Fryslân deed onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Zowel de fiets als de personenauto liepen schade op.

Drachten: eenzijdig ongeval met letsel
Dinsdag vond om14.30 uur een aanrijding plaats aan de Eikesingel waarbij een fietsster gewond raakte. Het slachtoffer, een 17- jarige inwoonster van Drachten, werd met been- en nekklachten naar ziekenhuis Nij Smellinghe gebracht. De oorzaak van de valpartij was waarschijnlijk een tas die aan het stuur hing. De tas kwam in het voorwiel waardoor het fietswiel blokkeerde en slachtoffer op het wegdek viel.

Munnikezijl: aanrijding met letsel
Op dinsdagmiddag vond omstreeks 17.00 uur een aanrijding plaats aan de Nittersweg tussen een motor en een personenauto, waarbij de motorrijder gewond raakte. Het slachtoffer, een 47- jarige inwoner van Burum, werd per ambulance naar het AZG te Groningen overgebracht. De automobiliste, een 63- jarige inwoonster van Zuurdijk reed op de Kwelderweg. De motorrijder reed op de Nitterweg, richting Munnikezijl. De aanrijding ontstond doordat de automobiliste geen voorrang verleende aan de motorrijder. Beide voertuigen raakten beschadigd en werden afgevoerd door een bergingsbedrijf.

Heerenveen: winkeldief aangehouden
Dinsdagmiddag werd om 16.45 uur een verdachte aangehouden aan het Burgemeester Kuperusplein terzake winkeldiefstal. De man, een 18- jarige inwoner van Drachten wilde twee pakjes sigaretten t.w.v. 6,50 meenemen zonder te betalen. De verdachte werd aangehouden, meegenomen naar het bureau en na verhoor weer vrijgelaten. Een 35- jarige inwoner van Heerenveen deed aangifte.

Winsum: auto-inbraken
In de nacht van maandag op dinsdag werd ingebroken in een personenauto die geparkeerd stond aan St. Michaelsberch werd radio/cd-apparatuur weggenomen. Men kwam de auto binnen door verbreking van een ruit. Een 43-jarige inwoner van Sneek deed aangifte. Uit een andere geparkeerde auto aan de St. Michaelsberch werd dezelfde nacht vier luidsprekers, audioapparatuur en diverse cds weggenomen. Men kwam binnen door het portierslot te forceren. Een 21- jarige inwoner van Sexbierum deed aangifte. De politie doet nader onderzoek.

Alcohol in het verkeer
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Franeker: Sjaardemanstraat, dinsdag 18.40 uur, 52- jarige inwoner van Franeker, 505 ug/l, rijverbod 5 uren, bromfietser. Tevens proces-verbaal voor rijden zonder helm en rijden zonder bromfietscertificaat en geldig verzekeringsplaatje.

Sneek: Molenkrite, woensdag 00.30 uur, 29- jarige inwoner van Sneek, 420 ug/l, rijverbod 4 uren, automobilist.

Harlingen: Achlumerdijk, woensdag 00.35 uur, 39- jarige inwoner van Harlingen, 320 ug/l, rijverbod 2 uren, automobilist.

Kortehemmen: Hemsterfinnen, woensdag 01.35 uur, 56- jarige inwoner van Beetsterzwaag, 390 ug/l, rijverbod 3 uren, automobilist was in sloot gereden. Bestuurder werd door brandweer uit voertuig gehaald en naar Nij Smellinghe gebracht met schouderklachten. Voertuig werd weggesleept door een takeldienst.

Sneek: aanrijding met alcohol
Dinsdagmiddag werd om 17.45 uur een automobiliste aangehouden aan de Lemmerweg. De verdachte, een 40- jarige inwoonster van de gemeente Wybritseradiel was tegen de achterzijde van een vrachtauto gereden en had alcohol gedronken. De vrouw werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. De uitslag van de blaastest was 1010 ug/l. Er werd een rijverbod van 13 uren opgelegd en het rijbewijs werd ingevorderd. Na verhoor werd de verdachte weer vrijgelaten. De personenauto raakte beschadigd aan de voorzijde en moest afgevoerd worden door een takeldienst.

Drachten: woningbrand
Woensdag ontstond om 02.30 uur brand in een woning aan de Leppa. Er raakte niemand gewond en er was niemand in het pand aanwezig. De brand werd ontdekt door surveillerende politiefunctionarissen die zowel de brandweer als de bewoners van het belendende perceel waarschuwden. De brandweer was snel ter plaatse en had het vuur om 02.45 uur onder controle. De woning liep brand- rookschade op. De technische recherche doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Delfstrahuizen: gewonde na aanrijding
Woensdagavond raakte om 23.15 uur een automobiliste gewond aan de Marwei. Het slachtoffer, een 27- jarige inwoonster van Delfstrahuizen werd met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis te Heerenveen gebracht. De auto van de vrouw was na een slippartij op de kop in een sloot terechtgekomen. Een bewoner van een nabijgelegen pand kwam te hulp en trok de auto om waardoor het slachtoffer uit de auto kon komen. Politie, brandweer en ambulance waren snel ter plaatse. De automobiliste moest uitwijken voor een tegemoetkomende bromfietser. Hierdoor raakte de auto in de slip en kwam in de sloot tot stilstand. De bromfietser/ster droeg een donkere helm en reed door. Het betrof waarschijnlijk een damesbrommer. De personenauto raakte beschadigd en werd afgevoerd door een takeldienst. De politie vraagt de bromfietser/ster en eventuele getuigen om zich te melden via telefoonnummer: 0900 8844.

Sint Annaparochie: snelheidsovertreding
Dinsdagavond werd om 19.30 uur een automobilist aangehouden aan de Middelweg-west na een snelheidscontrole. De verdachte, een 34- jarige inwoner van Berlikum, reed 66 kilometer te snel op een traject waar een limiet van 80 km/uur geldig is. Er werd proces-verbaal opgemaakt.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272