De Vlinderstichting


Uitbreiding habitatrichtlijngebieden onvoldoende

28 mei 2003

De Vlinderstichting is teleurgesteld over de beperkte uitbreiding van het gebied Roerdal onder de Habitatrichtlijn. De stichting had voorgesteld om voor de duurzame bescherming van het donker pimpernelblauwtje het door het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij voorgestelde gebied drastisch uit te breiden. Uit de vorige week gepubliceerde lijst van 141 gebieden die LNV heeft aangemeld bij de Europese Commissie in Brussel blijkt slechts een geringe uitbreiding. Die is onvoldoende om de zeldzame vlindersoort op termijn voor Nederland te behouden. En dat terwijl er bijzonder veel moeite is gedaan, met name in Noord-Brabant, om de vlinder in ons land terug te brengen.

Het donker pimpernelblauwtje is een in Europa zeldzame vlinder. De soort leeft sinds kort in Nederland weer op twee plaatsen, waar hij gebruik maakt van bermen, greppels en oevers. De aanwezigheid van planten om eieren op af te zetten en van mierennesten om in te overwinteren is essentieel. Na meer dan tien jaar onderzoek naar deze vlinder in Nederland weten we nu dat bescherming goed mogelijk is, als deze op landschapsniveau wordt aangepakt. Immers, de plekken waar de vlinder voorkomt, veranderen en worden na enige tijd ongeschikt. Dan moeten nieuwe geschikte plekken op korte afstand ter beschikking staan, die bezet kunnen worden. Het te beschermen gebied mag dus absoluut niet te klein zijn.

De Habitatrichtlijn levert de mogelijkheid grote beschermingsgebieden aan te wijzen. De Vlinderstichting had daarom in maart voorgesteld om een uitgestrekt gebied aan weerszijden van de Roer zon speciale bescherming te geven. LNV heeft echter besloten om slechts enkele snippers aan te melden die ook nog eens ver uit elkaar liggen. Om deze kwetsbare populatie van het donker pimpernelblauwtje ook voor de toekomst voor Nederland te behouden is een veel groter gebied nodig. Juist omdat deze soort zich vooral in bermen, oevers en greppels ophoudt kan een goede bescherming goed samen gaan met bijvoorbeeld landbouw en recreatie. In het gebied is al overleg gaande om dit vorm te geven. Aanmelding onder de Habitatrichtlijn had dit proces kunnen stimuleren. Ook daarom is het besluit van LNV een gemiste kans, vindt De Vlinderstichting.

Naast teleurstelling is er bij De Vlinderstichting ook tevredenheid. Het gebied De Moerputten is belangrijk uitgebreid op voorstel van de provincie Noord-Brabant voor een betere bescherming van pimpernelblauwtje en donker pimpernelblauwtje. Hier worden wel mogelijkheden geboden, om deze vlinders op landschapsschaal in een agrarische omgeving te beschermen. Ook de uitbreiding van het Geuldal voor een betere bescherming van de nachtvlinder spaanse vlag is positief.


---

zoek