Amsterdam Airport Schiphol
In april 8,7 procent minder passagiers via Schiphol

Persbericht / Press Release
Schiphol,
28 mei 2003

In totaal verwerkte Amsterdam Airport Schiphol in april 8,7% minder passagiers dan in dezelfde maand van vorig jaar.

De oorlog in Irak en de uitbraak van het SARS-virus hadden in april flinke gevolgen voor het luchtverkeer via Schiphol. Het passagiersvervoer op het Midden Oosten daalde na het uitbreken van de oorlog zeer sterk, waardoor in de maand april op deze regio 42% minder passagiers werden vervoerd dan het jaar ervoor. In de loop van de maand leek het vervoer op het Midden Oosten zich weer langzaam te herstellen en ook in mei lijkt deze positieve trend zich voort te zetten.
Het passagiersvervoer op het Verre Oosten daalde als gevolg van SARS gedurende de maand echter steeds sterker. In totaal werden in april 23% minder reizigers vervoerd op deze regio. Met uitzondering van Latijns Amerika daalden ook op alle andere regio's de passagiersaantallen

Vrachtvervoer

Het vrachtvervoer groeide in april met 3,4% tot 104.582 ton. Als gevolg van de afname van het aantal passagiersvluchten nam de beschikbare vrachtcapaciteit op deze vluchten af. Dit werd echter gecompenseerd door extra full freighter vluchten (+19%). Het vrachtvervoer van en naar het Verre Oosten ontwikkelde zich, ondanks SARS en de stagnerende Europese economieën, goed. Op deze regio werd in april een groei van 10,0% gerealiseerd. Ook op andere regio's was er groei, met uitzondering van Europa en Afrika.

Vliegtuigbewegingen

Het aantal vliegtuigbewegingen daalde in april met 4,7% tot 31.560. Afgezien van het low-fare vervoer was in alle segmenten een daling van het aantal vliegtuigbewegingen zichtbaar doordat veel luchtvaartmaatschappijen vluchten hebben geschrapt als gevolg van de oorlog in Irak en SARS. De sterkste daling was in april zichtbaar op het Midden Oosten, waar het aantal vluchten afnam met 28,7%.
Het gemiddelde maximum startgewicht (MTOW) steeg deze maand echter met 3,4%. Gemiddeld genomen werd dus met grotere toestellen gevlogen.

Punctualiteit

De punctualiteitscijfers bereikten in april recordwaarden. De aankomstpunctualiteit steeg ten opzichte van april 2002 met 2,7 procentpunten naar 86,3%. De vertrekpunctualiteit steeg met 5,0 procentpunten ten opzichte van 2002 naar 80,9%: een recordwaarde sinds 1996.

* incl. transitoreizigers (passagiers die met hetzelfde vliegtuig doorvliegen als waarmee zij zijn aangekomen).
** percentage passagiersvliegtuigen dat binnen 15 min. na schematijd is aangekomen
*** percentage passagiersvliegtuigen dat binnen 15 min. na schematijd is vertrokken

052-2003/rw/jw


Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl
---- --
Spreadsheet met gegevens beschikbaar
---