Verbond van Verzekeraars

Verwerkingen persoonsgegevens melden bij CBP

Het Verbond heeft verzekeraars opgeroepen om verwerkingen van persoonsgegevens te melden bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) of bij de privacyfunctionaris van de eigen organisatie die is aangemeld bij het CBP.

Het CBP heeft de wettelijke taak om een openbaar register bij te houden dat de meldingen op het gebied van verwerkingen van persoonsgegevens bevat, met als doel de transparantie van gegevensverwerking te bevorderen. Verzekeraars moesten in dat kader vóór 1 september 2002 de bestaande verwerkingen van persoonsgegevens van hun klanten melden bij het CBP. Het Verbond heeft hierover destijds ook adviezen opgesteld.
De meeste verzekeraars hebben inmiddels aan de meldingsplicht voldaan. Als er zich na 1 september 2002 echter nieuwe verwerkingen van persoonsgegevens hebben voorgedaan (bijvoorbeeld omdat de verzekeraar een nieuwe dienst heeft ontwikkeld), moeten die óók worden gemeld bij het CBP. Het Verbond heeft verzekeraars verzocht om hier nadrukkelijk op te letten.
Verzekeraars kunnen hun meldingen doen via het standaard aanmeldingsformulier of direct bij de privacyfunctionaris (ingeval die binnen de organisatie is benoemd en is aangemeld bij het CBP). Voor vragen kunt u terecht bij mw. mr. N.H.F. Feiter van het Verbond, e-mail: n.feiter@verzekeraars.nl. Meer informatie vindt u op de website van het CBP.

Bondig, mei 2003