Gemeente Groningen


dinsdag 27 mei:
Klanten Groningen op de Ladder tevreden over dienstverlening

Voor de tweede keer sinds de start in januari 2001 van het experimentele project Groningen op de Ladder van de dienst Sociale Zaken en Werk (SOZAWE) is onderzocht hoe de klanten van het project de nieuwe werkwijze beoordelen. Doel van het onderzoek is het leveren van een bijdrage aan de verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening van het project. Het onderzoek past ook in het beleid van de dienst SOZAWE om de blik meer naar buiten te richten en aan haar klanten te vragen wat zij van de geboden dienstverlening vinden. De klanten van de Ladder zijn ondervraagd over onder andere het contact met hun casemanager, het traject dat zij volgen, de samenwerking tussen Groningen op de Ladder en andere instellingen, de informatieverstrekking en de ontvangstruimte.

Conclusies uit het onderzoek zijn dat de klanten het contact met de casemanager (hun vaste contactpersoon), het traject naar (gesubsidieerd) werk dat ze volgen èn de bejegening bij de balie positief beoordelen. De klant voelt zich over het algemeen serieus genomen en vindt dat gemaakte afspraken worden nagekomen. Bijna alle respondenten (95%) vinden het belangrijk om een vast contactpersoon te hebben. Meer dan de helft van de respondenten (60 %) denkt dat ze via een traject meer kans hebben op het vinden van een (betaalde) baan. Verder werd een sterke voorkeur uitgesproken (90% van de respondenten) voor gesprekken in een afgescheiden ruimte in plaats van in de ontvangstruimte, in verband met de privacy.

Actief informeren
De samenwerking met andere instellingen en de informatievoorziening zijn voor verbetering vatbaar. Hoewel er veel schriftelijke informatie over de dienst en de verschillende regelingen/voorzieningen aanwezig is, lijken klanten graag actief geïnformeerd te willen worden over de mogelijkheden die gelden voor hun individuele situatie. De meeste klanten vinden overigens wel dat de brieven en folders die zij van Groningen op de Ladder krijgen in begrijpelijke taal zijn geschreven.

Rapportcijfer
De klanten kregen ook de mogelijkheid een rapportcijfer te geven voor de dienstverlening van Groningen op de Ladder. Dit cijfer blijkt samen te hangen met de mate waarin het traject dat de klant volgt, overeenkomt met de verwachtingen en wensen van hem of haar over het resultaat hiervan. Niet verrassend is dat klanten die daarover positief oordelen een hoger rapportcijfer geven. Klanten die hun wensen in een trajectplan terugzien geven de Ladder een 7,6. Klanten die goede hoop hebben dat het traject naar werk leidt, geven een 7,5. Klanten die pessimistisch zijn over het uiteindelijk vinden van werk honoreren de Ladder met een 4,9. Vinden klanten dat in hun traject te weinig rekening is gehouden met hun wensen dan geven ze een 4,8.



Groningen op de Ladder
Groningen op de Ladder is een onderdeel van de dienst SOZAWE speciaal voor de oude wijken van de stad (de Oosterparkwijk, de Korrewegwijk, de Indische Buurt en De Hoogte). In deze wijken is de werkloosheid van oudsher het hoogst. Er wordt bij de Ladder klantgericht gewerkt. Uitgangspunten hierbij zijn maatwerk, zelfredzaamheid en uitstroom naar werk. De klant met een uitkering bestijgt samen met zijn vaste contactpersoon (de casemanager) de treden van de Ladder naar werk. Dit verloopt via een trajectplan die de klant met de casemanager heeft opgesteld. Groningen op de Ladder is een van de initiatieven die eind jaren 90 werden genomen om het aantal langdurig werklozen te verminderen.