Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 114
Datum: 28-05-03

VERKENNEND ONDERZOEK NAAR FRIESE VEENWEIDEGEBIEDEN

De provincie Fryslân gaat samen met het ministerie van LNV een verkennend onderzoek naar de veenweideproblematiek in Fryslân opstarten. De provincie wil de diverse aspecten die samenhangen met het waterbeleid in het veenweidegebied in beeld brengen. Dit zal een basis vormen voor de verdere ontwikkeling van het provinciale waterhuishoudkundige en ruimtelijke beleid in het veenweidegebied.

De problematiek van het veenweidegebied komt de laatste tijd steeds nadrukkelijker in beeld. Voor het behoud van het typisch Nederlandse veenweidegebied is de melkveehouderij noodzakelijk. Het voor de landbouw gangbare, lage waterpeil veroorzaakt echter inklinking van het veenweidegebied. Als het waterpeil alsmaar blijft dalen, kan door de geleidelijke bodemdaling het hele veenpakket in Nederland op den duur verdwijnen.

In het provinciale Bestuursakkoord 2003 - 2007 staat dat de huidige ontwateringsituatie van de veenweidegebieden gehandhaafd blijft, tot duidelijk is wat de optimale situatie voor de langere termijn is. Om een volledig inzicht te krijgen in de problematiek gaan rijk en provincie samenwerken. LNV-Noord betaalt de kosten van het onderzoek, de provincie levert deskundigheid en de beschikbare gegevens over het gebied. Daarnaast wordt een begeleidingsgroep ingesteld bestaande uit organisaties als de NLTO, natuurorganisaties, waterschappen en gemeenten. De onderzoeksfase zal maximaal een jaar in beslag nemen. Na het onderzoek zal een brede discussie worden gevoerd met de betrokken overheden en maatschappelijke organisaties.

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735 Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl


---- --