Gemeente Son en Breugel


Hans Gaillard uit Leusden eerste voorkeur
28-05-2003
afbeelding: Hans Gaillard uit Leusden eerste voorkeur

De gemeenteraad van Son en Breugel heeft de aanbeveling aan de minister van Binnenlandse Zaken voor de post van burgemeester vastgesteld. Het zijn in volgorde van voorkeur 1. de heer drs. J. Gaillard (VVD), sinds 2000 wethouder in Leusden en 2. de heer drs. J. Mikkers (VVD) sinds 1999 wethouder in Heeze-Leende.

De heer J. Gaillard
De heer drs. J.F.M. (Hans) Gaillard (47) is wethouder in de gemeente Leusden (28.000 inwoners). Hij heeft de portefeuilles economische zaken, financiën, verkeer en vervoer, volkshuisvesting en is tevens loco-burgemeester. Hij is getrouwd en heeft 2 kinderen. Hij volgde de opleiding Sociologie en Hoger Financieel Bestuursambtenaar. Hij is werkzaam geweest in diverse functie bij de gemeente Zwolle (1979-1989) en de gemeente Bussum (1989-2000), laatstelijk als directeur Bestuursdienst en tevens eerste loco-secretaris. Hij vervult tevens diverse bestuurlijke nevenfuncties.

De heer J. Mikkers
De heer drs. J.M.L.N.(Jack) Mikkers (34) is sinds 1999 wethouder in Heeze-Leende (15.000 inwoners). Hij heeft de portefeuilles sociale zaken en onderwijs en is tevens loco burgemeester. Daarnaast is hij parttime werkzaam als senioradviseur bij Geerts & Schaepkens te Helmond, een adviesbureau voor overheid, gezondheidszorg en zakelijke dienstverlening.

Opvolger van mevrouw J. Baartmans
De nieuwe burgemeester volgt mevrouw drs. J. Baartmans-van den Boogaart op die sinds 1 januari 1999 waarnemend burgemeester in Son en Breugel is. De burgemeestervacature is opengesteld in november 2002, nadat bekend werd dat de gemeente Son en Breugel zelfstandig blijft. In totaal solliciteerden er 22 personen (21 mannen en 1 vrouw).

Vertrouwenscommissie
De vertrouwenscommissie heeft met de vaststelling door de raad van de aanbeveling haar werkzaamheden afgerond. De vertrouwenscommissie in Son en Breugel bestond uit de vijf fractievoorzitters van de partijen in de gemeenteraad. Wethouder drs. R. Bergmans was adviseur namens het college van burgemeester en wethouders, en de raadsgriffier de heer mr F. den Hengst was belast met het secretariaat.
De vertrouwenscommissie heeft het overleg gedurende de procedure met de commissaris van de Koningin als zeer open en plezierig ervaren. Zij vond dat de burgemeesterskandidaat onder meer moest beschikken over de volgende bestuurscompetenties, wat betreft de bestuursstijl: verbinder en vernieuwer, wat betreft de bestuursvaardigheden: daadkracht, omgevingsbewustzijn, bestuurlijke gevoeligheid, besluitvaardigheid, flexibel gedrag en visie uitdragen.

Vervolg
De raad verstuurt de aanbeveling aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Naar verwachting zal de minister nog voor het zomerreces een besluit nemen.