Gemeente Emmen


---

Persbericht: Renovatie De Schanskuil aanstaande, 28 mei 2003

Coproductie tussen gemeente, Oranjefonds en bestuur Schanskuil
Renovatie sociaal cultureel centrum "De Schanskuil" aanstaande

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een éénmalige financiële bijdrage te verstrekken voor renovatie van De Schanskuil in Emmerschans. Ook het Oranjefonds draagt bij in de renovatiekosten. Een derde deel van de kosten wordt opgevangen door werkzaamheden die het bestuur en bewoners van Emmerschans zelf uitvoeren. Na de renovatie draagt de gemeente De Schanskuil in eigendom over aan het bestuur.

Het gebouw De Schanskuil werd in 1974 omgebouwd van een R.K.basisschool tot sociaal cultureel gebouw en is tot op de dag van vandaag als zodanig in gebruik. In 1999 was echter de vraag actueel of De Schanskuil in de huidige vorm moest blijven bestaan. Om die vraag te beantwoorden werd een schouw uitgevoerd naar de technische staat van onderhoud van het gebouw. Geconstateerd werd dat er problemen waren met de elektrische installatie en dat er sprake was van ernstige daklekkage.
In afwachting van verdere besluitvorming werd noodzakelijk onderhoud uitgevoerd wat zich echter beperkte tot het hoogst noodzakelijke.

Afweging
Inmiddels is duidelijk geworden dat er indien op korte termijn geen besluiten worden genomen- rekening moet worden gehouden met een verhoogde kans op calamiteiten in het gebouw. In dat geval zou het gebouw buiten gebruik gesteld moeten worden met alle gevolgen van dien. Het college heeft daarom in haar afweging rekening gehouden met een aantal belangrijke aspecten:
· Na overleg tussen beide besturen van t Bintholt in Emmerhout en De Schanskuil in Emmerschans bleken er geen mogelijkheden om activiteiten samen te voegen in een gezamenlijk gebouw.
· Ook kon geen aansluiting worden gevonden bij accommodaties in de omgeving.
· Verder beleken de culturen van Emmerschans en Emmerhout zeer verschillend te zijn. Dit zou problemen geven met betrekking tot de beschikbare ruimte.
· Indien er geen totale renovatie plaats vindt moet het gebouw gesloopt worden. Kosten 50.000,-- Dat zou een enorme kostenpost betekenen zonder dat daarvoor iets in de plaats komt. Vrijwilligers, bewoners en bestuur zouden dan met hun activiteiten op straat komen te staan terwijl er in Emmerschans juist een zeer rijk en actief verenigingsleven bestaat. Daarbij voorziet De Schanskuil in een cruciale voorziening hetgeen ook blijkt uit de hoge bezettinggraad.

Voorwaarden
Het college heeft aan haar besluit de voorwaarde verbonden dat na renovatie het gebouw in eigendom aan het bestuur wordt overgedragen en dat het bestuur daarna zelf verantwoordelijk is voor de exploitatie en beheer van het gebouw. Verder is het mogelijk dat door zelfwerkzaamheden van vrijwilligers/bestuur/bewoners de aanvankelijke kosten met 31.300,-- konden worden verlaagd.

Oranjefonds
Het Oranjefonds heeft op een subsidieverzoek van de gemeente te kennen gegeven eveneens in de financiering te willen bijdragen. Dit vindt plaats in het kader van het project Bouwen aan stedelijk welzijn in Groningen, Friesland en Drenthe. Met dit project wil het fonds accommodatieproblemen in de sociaal-culturele sector aanpakken. De bijdrage bedraagt 27.000,--.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2003 Gemeente Emmen