Nationale Bank van België


Perscommuniqué
Brussel, 28 mei 2003

Persconferentie

Nieuwe kredietcentrale voor particulieren

De Minister van Economie, Charles Picqué en de Gouverneur van de Nationale Bank, Guy Quaden, nodigen u hierbij graag uit op de persconferentie die zij houden naar aanleiding van het van start gaan van de nieuwe positieve kredietcentrale voor particulieren. Deze ontmoeting met de pers heeft plaats op 4 juni aanstaande om 10 u 30 in het hoofdgebouw van de Nationale Bank, de Berlaimontlaan 3 te 1000 Brussel.

Sinds 1987 beheerde de Nationale Bank op vraag van de wetgever een centrale voor kredieten aan particulieren, waarin enkel betalingsachterstallen werden geregistreerd. Onder meer ten gevolge van de zorgwekkende cijfers die de Nationale Bank over de overmatige schuldenlast van de particulieren publiceerde, heeft de wetgever beslist voortaan alle consumentenkredieten en hypothecaire kredieten in de kredietcentrale op te nemen. De nieuwe, zogeheten positieve centrale, zal een belangrijk instrument zijn in het globaal plan ter bestrijding van overmatige schulden dat de regering heeft uitgewerkt.

De Nationale Bank is een instelling die diensten van algemeen belang verleent en ten dienste staat van de hele samenleving. Met de komst van de euro zijn die niet verminderd, wel integendeel. Deze positieve centrale is daar een voorbeeld van.

Wenst u aan deze persconferentie deel te nemen, stuurt u dan tegen 2 juni een mail naar kristin.bosman@nbb.be of naar guido.bertels@nbb.be. Bellen kan ook naar 02/221 55 31

NBB - Perscommuniqué