NVA Persbericht






---

NVA tevreden over plan minister de Geus

Onlangs heeft minister de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend gemaakt dat kleine bedrijven per 1 juli 2004 nog een laatste mogelijkheid krijgen om te kiezen voor het zogenaamde 'eigenrisicodragerschap' op grond van de wet Pemba. De NVA heeft vorig jaar bij de minister hiervoor nadrukkelijk gepleit. De NVA is tevreden met het standpunt van de minister dat kleine bedrijven nu wél de gelegenheid krijgen binnen een redelijk tijdsbestek een weloverwogen keuze te maken om eigenrisicodrager te worden dan wel publiek verzekerd te blijven.

Aanleiding voor het voornemen van minister de Geus is dat de wet Pemba begin dit jaar vrij plotseling is afgeschaft voor kleine bedrijven. De afschaffing van de Pemba had tot gevolg dat deze bedrijven er al na 1 oktober vorig jaar niet meer voor konden kiezen het financiële risico voor arbeidsongeschiktheid van hun medewerkers gedurende de eerste 5 jaren zelf te dragen (het zogenaamde eigenrisicodragerschap). De NVA heeft destijds bij de politiek fundamenteel bezwaar gemaakt tegen deze wijze waarop het bedrijfsleven is overvallen door deze ingrijpende maatregel. Ondernemers konden binnen een tekort tijdsbestek geen afwogen beslissing nemen om al dan niet eigenrisicodrager te worden. Ook was er nauwelijks gelegenheid voor NVA-leden om hun MKB-relaties hierover te adviseren.

De minister heeft mede naar aanleiding van de bezwaren van de NVA toegezegd het besluit tot definitieve intrekking van de mogelijkheid tot eigenrisicodragen in heroverweging te nemen. Het resultaat hiervan is dat kleine bedrijven per 1 juli 2004 nog éénmalig de mogelijkheid krijgen om eigenrisicodrager te worden. De minister kondigt aan dat hieraan voorafgaand per 2004 een systeem van branchegewijze premiedifferentiatie zal worden doorgevoerd. Het gevolg hiervan is dat kleine bedrijven in een branche met een relatief hoog arbeidsongeschiktheidsrisico een opslag krijgen op het bestaande uniforme rekenpercentage (2,38 % in 2003) en bedrijven met een laag risico hierop een korting krijgen. Rekeninghoudend met de situatie dat deze branchegegevens vrij laat bekend zullen zijn en het eigenrisicodragerschap 13 weken van te voren moet worden aangevraagd (vóór 1 april 2004) is voor de datum 1 juli gekozen.

De NVA is tevreden over de zorgvuldigheid in de te volgen procedure waarvoor de minister blijkt te kiezen. In een brief aan Tweede Kamer zet hij terecht uiteen dat het reëel is dat individuele kleine bedrijven een gedegen financiële afweging moeten kunnen maken tussen de lasten bij een publieke verzekering en de eigenrisicodragerslasten. Wel wil de NVA de minister erop wijzen dat het zaak is dat de branchepercentages uiterlijk voor het einde van dit jaar bekend moeten zijn. Dit om een herhaling van de ongelukkige gang van zaken in 2003 te voorkomen.


Noot voor de redactie/