Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Het ideeëngoed van Ghandi in de VS


woensdag 28 mei 11.00 uur


Promotie Sociologie

Sean Taudin Chabot laat zien hoe Mahatma Gandhi en Indiase activisten in Zuid-Afrika begonnen met het ontwikkelen van het Gandhische repertoire van geweldloos verzet, en hoe de Gandhische actievormen, organisatiemethoden en discursieve taal daarna in India totstandkwamen. Het Gandhische repertoire was nooit verankerd in één tijdperk, gebied of cultuur: het begeleidde de collectieve acties van activisten in Zuid-Afrika, India en vervolgens ook in andere delen van de wereld. Maar telkens als activisten het Gandhische repertoire in een nieuwe omgeving wilden gebruiken, moesten ze het eerst aanpassen aan de specifieke omstandigheden. Taudin Chabot analyseert de transnationale diffusie van het Gandhische repertoire naar de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Hij bespreekt hoe dit proces op gang kwam en toont aan dat deze transnationale diffusie niet een snel, lineair en vanzelfsprekend proces was.

S.K. Taudin Chabot: Crossing the great divide. The Gandhian repertoire s transnational diffusion to the American civil rights movement. Promotor is prof. dr. W.G.J. Duyvendak (EUR).

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.