Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

28/05/03 Koningin opent Dorp de Hoop te Dordrecht

Hare Majesteit de Koningin verricht woensdag 28 mei 2003 in Dordrecht de opening van Dorp de Hoop. Stichting De Hoop is een landelijk werkende instelling voor verslavingszorg en hulpverlening, die een specifiek behandelconcept biedt vanuit een evangelische levensovertuiging. Het Dorp de Hoop omvat onder meer een psychiatrisch ziekenhuis voor verslaafden en een centrum voor maatschappelijke opvang, waar mensen met psychosociale problemen kunnen worden opgevangen.

De zorgvisie van De Hoop is geworteld in haar christelijke identiteit, waarbij ieder mens wordt gezien als een unieke persoonlijkheid. Door verslaving of psychosociale problemen verliest de mens het perspectief op zijn leven. De Hoop wil dit perspectief teruggeven door de behandeling niet alleen te richten op het breken met alle soorten verslaving (drugs, alcohol, medicijnen, gokken, eten, enz.), maar ook op het opnieuw leren leven, wonen en eventueel opvoeden. Hoewel De Hoop een christelijke instelling is, zijn geloof of levensbeschouwing van de cliënt geen criterium voor een behandeling.

De behandeling kenmerkt zich door een individuele benadering. Met iedere cliënt wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld en iedere cliënt heeft gedurende zijn behandeling een persoonlijk begeleider. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan maatschappelijk herstel. In Dorp De Hoop kunnen cliënten deelnemen aan werkervaringsprojecten en gebruik maken van een uitgebreid studiecentrum. Maatschappelijk werkers helpen bij het werken aan herstel van relaties met het thuismilieu, zoals ouders en partners van verslaafden.