Waterschapsverkiezingen: Rivierenland


Waterschapsverkiezingen van start! (persbericht) 19-5-2003

Waterschap Rivierenland houdt van 28 mei tot en met 12 juni a.s. verkiezingen voor een nieuw waterschapsbestuur. Op dit moment staan de stempakketten klaar voor verzending aan de 552.000 kiezers in het gebied van Waterschap Rivierenland. Op 12 juni zal de uitslag tijdens een speciale verkiezingsavond bekend worden gemaakt.

Waterschap Rivierenland organiseert de verkiezingen samen met vijf andere waterschappen in Midden-Nederland, waardoor in totaal 3,2 miljoen kiezers in dezelfde periode kunnen stemmen. TPG Post heeft daarom een aantal dagen nodig om deze grote hoeveel stempakketten 19 vrachtwagens met opleggers vol te verzenden. Uiterlijk 28 mei hebben alle kiezers hun stempakket in bezit, waarna zij tot 12 juni de tijd hebben om te stemmen.

Wie mogen stemmen
Iedere inwoner van het gebied van Waterschap Rivierenland van 18 jaar en ouder heeft stemrecht en ontvangt dus een stempakket. Het waterschap noemt deze groep kiezers de categorie ingezetenen. Eigenaren van een huis of ander pand (categorie gebouwd) en eigenaren van gronden zoals agrariërs (categorie ongebouwd) hebben een extra stem.

Stemmen is eenvoudig
Waterschap Rivierenland heeft het de kiezer makkelijk gemaakt. Het stempakket bevat het stembiljet, het bijbehorende kandidatenboekje en een retourenvelop. De kiezer leest in het kandidatenboekje, waarom de kandidaten graag in het waterschapsbestuur gekozen willen worden. Op deze website hebben de meeste kandidaten dit nog uitgebreider toegelicht. Op basis hiervan bepaalt de kiezer welke kandidaat zijn/haar stem krijgt. Het ingevulde stembiljet kan vervolgens door middel van de retourenvelop zonder postzegel worden teruggestuurd. Heeft een kiezer voor meerdere categorieën stemrecht, dan ontvangt de kiezer één stempakket met daarin meerdere stembiljetten en kandidatenboekjes. Alle stemmen die op 12 juni voor 12.00 uur in bezit van het waterschap zijn, tellen mee voor de uitslag.

Waarom stemmen
Stemmen is natuurlijk een belangrijk recht, maar stemmen voor het waterschapsbestuur betekent vooral meebeslissen over wat het waterschap de komende bestuursperiode (2003-2007) gaat doen en op welke manier. Want vaak kunnen de taken en problemen op het gebied van water op verschillende manieren worden aangepakt. Wat gaan we bijvoorbeeld doen om ook in de toekomst overstromingen te voorkomen? Of, hoe geven we water een plaats in de omgeving waar u woont? Meer ruimte voor recreatie of natuurontwikkeling? Hoe kunnen we het rioolwater nog beter zuiveren? Maar ook: hoeveel mag het waterbeleid ons eigenlijk kosten, en wie moeten die kosten dragen? Stem dus op de kandidaat die het beste aansluit bij uw mening, bij de belangen die u hebt.