Gemeente Reimerswaal


Nieuws

Limburgse Jagers opnieuw naar Rilland

Woensdag 28 mei aanstaande zal een delegatie van ongeveer 90 Limburgse Jagers een herdenkingsbezoek brengen aan de plaatsen Rilland-Bath en Fijnaart/Heijningen in Noord-Brabant en Zeeland. Immers 50 jaar geleden werd ons land opgeschrikt door de nationale ramp welke met name de kustprovincies had getroffen.
n de nacht van zaterdag 1 februari 1953 sloeg het water van de Noordzee, zeegaten en rivieren, reeds hoog door springtij en opgestuwd door een noordwestenwind van orkaankracht, op vele plaatsen bressen in dijken en waterkeringen. Grote gebieden steden, dorpen en polders- van Zeeland, West-Brabant en de Westkust van ons land stonden blank.

In de hele aansluitende week werd door de landelijke kranten op vele paginas in woord en beeld verslag gedaan van de daadwerkelijke omvang van de ramp. Ook de toenmalige koningin Juliana bezocht het rampgebied.
Op 3 februari werden 1000 Limburgse Jagers ingezet bij het keren van de waterramp in het meest geteisterde gebied, het eiland Schouwen-Duiveland en het zwaar getroffen dorpje Fijnaart.

Nu 50 jaar na dato is door het Regiment Limburgse Jagers het initiatief genomen om met de voormalige manschappen opnieuw een bezoek te brengen aan deze plaatsen. In nauw overleg met de gemeentebesturen van de gemeenten Moerdijk en Reimerswaal is een programma opgesteld om de juiste locaties van destijds te bezoeken. Zo zal de Limburgse Jagers-dijk te Rilland-Bath bezocht worden en bij het monument een plaquette worden geplaatst. In Fijnaart/Heijningen zullen bij het monument zelfs twee eikenbomen (symbool van het Regiment) geplant worden. Deze plechtigheden zullen bijgewoond worden door de colleges van Burgemeester en Wethouders alsmede lokale autoriteiten en muzikaal opgeluisterd worden door het Reunie-Orkest van de Limburgse Jagers.

W.B.A. Hoenen
Secretaris Stichting Vrienden van de Limburgse Jagers

Aanvulling Reimerswaal
Burgemeester Verbree ontvangt 91 oud-miltairen om 15.30 uur in het gemeentehuis Luctor et Emergo in Rilland. De plaquette wordt geplaatst in de Burgemeester de Goffaubank in Rilland, waarna een rondrit volgt langs de plaatsen waar in 1953 daadwerkelijk gewerkt is en hulp is verleend.
(Geplaatst op: 22-05-2003)