Staatsbosbeheer

uitnodiging voor de pers, 22 mei 2003

Wat kunnen we vandaag de dag nog zien van het landschap dat Vincent van Gogh zo inspireerde? Staatsbosbeheer heeft het antwoord op deze vraag verpakt in het boek Veen, Turf en Vincent van Gogh. Het boek verschijnt op 28 mei. Het eerste exemplaar zal worden overhandigd door de directeur van Staatsbosbeheer de heer K. Vriesman aan de commissaris van de koningin in Drenthe, de heer R. ter Beek.

Ooit lagen er in Drenthe uitgestrekte venen en moerassen. Het waren mythische oorden waar je kon verdwijnen en waar dwaallichten en spookschepen werden gezien. Als Vincent van Gogh in 1883 korte tijd in Drenthe verblijft, is het veenlandschap al in rap tempo aan het verdwijnen. Het veen, in gedroogde toestand turf genoemd, leverde een goedkope brandstof voor de grote steden in het westen. Van Goghs werken ( tekeningen, aquarellen, olieverfstudies, maar zeker ook zijn brieven), zetten voor even de tijd stil en bieden een kijk op het leven in het veen: armoede en het harde werken maar ook de vrede en schoonheid van het landschap.

In onze tijd is er geen veen meer op de plekken waar Van Gogh het zag. Maar iets oostelijker, in het Bargerveen, beheert Staatsbosbeheer één van de mooiste veenrestanten in Nederland. Hier ervaar je de stilte en het ruige karakter van een landschap dat bijna voorgoed verdwenen was in Nederland.

Maak kennis met de unieke wereld van het hoogveen In het boek bevindt zich een kaart met een aantal wandelroutes. De wandelroutes in het Bargerveen bieden de gelegenheid om te ervaren hoe fascinerend het landschap is.
Veel zeldzame en bedreigde dieren vinden er een toevluchtsoord. Het overgrote deel is voor wandelaars toegankelijk op wegen en paden. In de westelijke helft zijn verschillende gemarkeerde wandelroutes uitgezet. De informatie op de achterzijde van de kaart geeft u een indruk van wat men tijdens de wandelingen kan zien.

Dit unieke veenlandschap moet voor mensen weer gaan leven. Met het boek Veen, Turf en Vincent van Gogh en met de wandelkaart levert Staatsbosbeheer daar een flinke bijdrage aan.

Veen, turf en Vincent van Gogh
ISBN: 90 9016729-3
Formaat: 21 x 21 cm. 72 paginas, full colour
Uitgave: Staatsbosbeheer regio Groningen/Drenthe Het boek is verkrijgbaar vanaf 1 juni bij een aantal Drentse Boekhandels, toeristische bedrijven w.o. het Veenpark en het Van Gogh Huis, bij een aantal VVVs en via deze site. Boek en routekaart kosten samen 10,90