Gemeente Utrecht

Onthulling replica Romeinse Steen van Vechten

De beroemde Steen van Vechten, gevonden in Utrecht in 1869, is sinds jaar en dag te bewonderen in het Rijksmuseum voor Oudheidkunde te Leiden. Van deze historische steen is nu een replica gemaakt, die onlangs op een sokkel is 'teruggeplaatst' langs de Koningsweg nabij zijn oorspronkelijke omgeving. Deze replica wordt woensdag 28 mei officieel onthuld door de Utrechtse wethouder mr. J.H.C. van Zanen (Openbare Ruimte, Monumenten).

Tijdens de bouw van Fort Vechten in 1869 kwam een groot aantal voorwerpen uit de Romeinse tijd (70 tot 250 na Christus) te voorschijn, waaronder de Steen van Vechten. De Romeinse steen is een bijzondere historische vondst.

Het 19e-eeuwse Fort Vechten was opgebouwd op een gedeelte van het terrein, waar tussen het begin van de jaartelling en circa 275 na Christus het Romeinse castellum Fort Fectio stond. Dit castellum, legerkamp voor Romeinse hulptroepen, was gelegen aan de splitsing van de toenmalige Rijn en de Vecht. Het heeft onder andere gediend als uitvalbasis tijdens veldtochten. Het buurschap Vechten dankt zijn naam aan Fort Fectio. Het buurtschap en omgeving staan bekend als vindplaats van voorwerpen uit de Romeinse tijd en de Middeleeuwen.

De Steen van Vechten is een wijaltaar (gewijd aan een godheid), opgesteld voor de godin Viradecdis. Deze godin werd vooral vereerd in de streek onder Luik en is afkomstig van schippers uit deze buurt, die op het castellum hun ligplaats hadden en mogelijk graan vervoerden. De aanwezigheid van de Romeinse soldaten was aantrekkelijk voor handelaren en ambachtslieden, die nabij het castellum een nederzetting vestigden.

De steen is 84 centimeter hoog en opgesierd met eenvoudig beeldwerk en Latijnse inscriptie. De tekst is echter slecht leesbaar, doordat de steen zwaar is beschadigd en een gedeelte van de voorkant is verdwenen. De vertaalde tekst luidt als volgt: 'Aan de godin Viradecdis hebben de burgers van Tongeren en de schippers die te Vechten wonen hun gelofte ingelost, gaarne en met reden.'