Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Amersfoort, 26 mei 2003

Ruim baan voor vlinders tussen Utrecht en Amersfoort

Op 28 mei geven de burgermeesters van Utrecht en Amersfoort in de Botanische Tuin te Utrecht het startsein voor de eerste proefvlucht van de Vlinderbaan. Het 20 kilometer lange vlinderlint is een initiatief van de Stichting Vlinderbaan en moet er binnen enkele jaren voor zorgen dat nacht- en dagvlinders ruim baan krijgen tussen Utrecht en Amersfoort.

Op woensdag 28 mei om 15.00 uur openen burgermeester van Utrecht mevrouw A. Brouwer-Korf en burgemeester van Amersfoort mevrouw A. van Vliet-Kuiper, onder toeziend oog van gedeputeerde van natuur en landschap van de provincie Utrecht, de heer J.P.J. Lokker, op symbolische wijze de vlinderbaan. Door het aan elkaar knopen van twee linten verbinden de burgermeesters de steden Utrecht en Amersfoort met elkaar. Met de feestelijke opening van de Vlinderbaan treedt de stichting voor het eerst naar buiten met haar activiteiten. De Stichting Vlinderbaan hoopt partners aan te trekken die een bijdrage willen leveren aan de realisatie van de vlinderbaan.

Partners

De Vlinderbaan is twintig kilometer lang, enkele kilometers breed en loopt door tot in de binnensteden van Utrecht en Amersfoort. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk natuurgebieden, wegbermen en oevers binnen dit gebied vlindervriendelijk worden beheerd en dat er om de paar kilometer een vlindertuin wordt aangelegd, waar de vlinders zich tegoed kunnen doen aan nectar langs de route. Alle tuinbezitters en terreinbeheerders in en om de baan kunnen meehelpen de baan vlindervriendelijk te maken. Partners kunnen de vlinderbaan steunen via voorlichting en educatie, door inrichting en beheer van een stukje van de baan of door een financiële bijdrage te leveren. De bijdrage van elke partner wordt in een 'vlinderconvenant' vastgelegd. Er zijn al drie grote partners aangetrokken: de gemeente Leusden, Stichting Altrecht en defensie. Voor deze gelegenheid zal met deze partners het convenant worden ondertekend.

Initiatief

De Stichting Vlinderbaan ijvert voor een vlinderrijke route tussen Amersfoort en Utrecht. Vlinders zijn kleurrijk, levendig en mooi. Bovendien staan zij symbool voor de natuurlijke kwaliteit van een gebied zowel in stad en dorp, als op de Utrechtse Heuvelrug. De Stichting Vlinderbaan is een initiatief van Dierenpark Amersfoort, Waterlijn en het Centrum voor natuur- en milieueducatie in Amersfoort. De burgermeesters van Utrecht en Amersfoort zijn beschermvrouwen van het initiatief. De gemeenten Utrecht en Amersfoort werken hierin samen. De Vlinderstichting is betrokken als deskundigenorganisatie. Voor meer informatie over de activiteiten van Stichting de Vlinderbaan, kunt u contact opnemen met de Vlinderstichting, Titia Wolterbeek en Kars Veling, tel. 0317 467346.

Noot voor de redactie,