Gemeente Alkmaar


De eerste ondergrondse restafvalcontainers in Vroonermeer

Alkmaar, 26 mei 2003

Op woensdag 28 mei 2003 leegt wethouder A.M. Godijn (afvalinzameling) de eerste ondergrondse restafvalcontainer in de Leopoldstraat in de Vroonermeer. De gemeente Alkmaar heeft al ondergrondse afvalcontainers voor papier en glas, maar in de Vroonermeer wordt voor het eerst bij twee hoogbouwlocaties ook restafval ondergronds ingezameld. De nieuw geplaatste ondergrondse containers zijn de eerste van de in totaal 27 te plaatsen ondergrondse containers in de Vroonermeer. Het betreft hier zowel de inzameling van restafval als papier en glas.

De gemeente heeft de ondergrondse systemen geplaatst omdat deze veel voordelen hebben:

* De vuilopslag vindt onder de grond plaats, waardoor de schaarse ruimte bovengronds beter wordt benut en het straatbeeld verbetert.
* Bewoners zijn niet langer afhankelijk van vaste tijden voor het aanbieden van huishoudelijk afval.

* Het aantal inzamelpunten vermindert, waardoor er efficiënter kan worden ingezameld.

* Het legen van een ondergrondse container gebeurt mechanisch in plaats van fysiek, wat een verbetering van de arbeidsomstandigheden van de medewerkers van de reinigingsdienst betekent.

Als de ondergrondse restafvalcontainers bevallen onderzoekt de gemeente Alkmaar of andere hoogbouwlocaties ook gebruik kunnen maken van dit systeem.