Ministerie van Defensie


---


---

Uitreiking Hammerskjöld-medaille in Vredespaleis

27-05-2003

Persbericht van het Ministerie van Defensie DV/PB045

De Inspecteur Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal C.J.M. de Veer, reikt op woensdag 28 mei namens de Verenigde Naties (VN) voor de eerste keer de Dag Hammerskjöld-medaille uit. Deze VN-medaille is bedoeld als postume onderscheiding voor militairen die bij vredeshandhavende VN-operaties (peacekeeping) om het leven zijn gekomen.

In totaal zijn 22 Nederlandse militairen gesneuveld tijdens VN-vredesoperaties. Het gaat hierbij om operaties in Congo, Libanon, Cambodja, Angola, Bosnië en Ethiopië/Eritrea. Luitenant-generaal Cees de Veer reikt op woensdagochtend aan de nabestaanden van 12 gesneuvelde militairen de Dag Hammerskjöld-onderscheiding uit. Deze uitreiking vindt plaats in het Vredespaleis te Den Haag.

De onderscheiding is vernoemd naar de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Dag Hammerskjöld. Onder leiding van Hammerskjöld (1953-1961) groeide de VN uit tot een organisatie die zich wereldwijd met raad en daad inzet voor de handhaving van vrede en stabiliteit. Wereldwijd zijn sinds 1948 ongeveer 1800 militairen gesneuveld tijdens een vredeshandhavende operatie van de VN.