Gemeente Roermond

Roermond, 27 mei 2003

Opening één-loket zorgcentrum BC Broekhin Roermond

Op woensdag 28 mei opent verantwoordelijk wethouder De Boer van de gemeente Roermond, samen met de heer Van Heel, voorzitter samenwerkingsverband VO-SVO 52.01, het één-loket bij zorgcentrum BC Broekhin. Dit gebeuren vindt plaats tussen 16.00 tot 17.30 uur bij het zorgcentrum aan het Lief Vrouweveld 1 te Roermond.

Het één-loket is een samenwerking van de Permanente Commissie Leerlingenzorg in het Samenwerkingsverband VO-SVO 52.01, Bureau Jeugdzorg, de afdeling Leerplicht van de gemeente Roermond, REC Direct en de zorgadviesteams van de betrokken scholen voor voortgezet onderwijs. Daarnaast maakt het één-loket een integrale benadering van aangemelde zorgleerlingen mogelijk. Onderwijs, Bureau Jeugdzorg en gemeente dragen namelijk een gezamenlijke verantwoordelijkheid om leerplichtige jongeren, die dreigen uit te vallen, via een integrale benadering te behouden voor het onderwijs.

Eén-loket wil zeggen dat genoemde instanties, ieder vanuit hun eigen invalshoek en op basis van hun specifieke deskundigheid, bij de intake van zorgleerlingen samenwerken. De betrokken instanties stippelen vanuit een integrale benadering een onderzoeks- dan wel begeleidingstraject uit. Vervolgens bekijken zij welke vertegenwoordiger, deel uitmakend van het één-loket, kan gaan optreden als casemanager voor de betrokken leerling en de betrokken ouders.

In de periode december 2001 tot juli 2002 is in het kader van 'scholen in VMBO' een stuurgroep actief geweest, die heeft nagedacht over de ontwikkeling van de één-loketfunctie bij het zorgcentrum van het samenwerkingsverband 52.01. Zorgleerlingen in het SWV 52.01 worden in eerste instantie begeleid door het ZorgAdviesTeam ( ZAT ) van de betrokken school. Op enig moment kan het gewenst zijn dat de zorg breder en diepgaander wordt ingevuld. Op dat moment wordt de hulp ingeroepen van de PCL ( Permanente Commissie Leerlingenzorg ), die verbonden is aan het één-loket van het Zorgcentrum 52.01.