De Unie


Sara Lee / Douwe Egberts: CAO-overleg opgeschort

28 mei 2003 - Directie wil afspraken over pensioen, De Unie alleen een studie.

Gisteren is het overleg over een nieuwe CAO voor Housebold and Bodycare en Coffee and Tea opgeschort. De directie wilde alleen verder praten over de CAO, indien de vakorganisaties tijdens het CAO-overleg akkoord zouden gaan met inhoudelijke afspraken over pensioen. De directie wil uitvoering van een (hogere) pensioenpremie voor de medewerkers, vervanging van het eindloon systeem door een middelloonsysteem voor een inkomen tot 50.000,- en daarboven een beschikbaar-premiesysteem. Volgens haar stijgen de pensioenlasten te sterk.

De Unie en de andere vakorganisaties hebben verklaard te willen overleggen of de pensioenlasten inderdaad zodanig stijgen dat dit voor de pensioenfondsen en de onderneming onaanvaardbaar is. Die overtuiging is er op voorhand nog niet.
Als er overtuigende argumenten zijn, dan is er ook de bereidheid te studeren op de benodigde maatregelen. Een geïndexeerd middelloonsysteem is bespreekbaar, mits er dan ook kan worden gesproken over ondermeer de franchise, het opbouwpercentage en de pensioengevende salariselementen.
Een beschikbaar-premiesysteem past niet in het beleid van De Unie. De directie heeft cijfers overlegd om ons te overtuigen. De kaderleden, de bestuurders en de deskundigen zullen zich hierover de komende weken buigen.
Het betekend hoe dan ook dat er voor de zomervakantie geen akkoord zal zijn over een nieuwe CAO. Dat wordt nazomeren.

Op 20 mei is er een collectieve loonsverhoging toegezegd van 2,5%, echter pas uitgaande
5 oktober 2003.
Op dezelfde datum moet er een verandering in het beloningssysteem komen: een beoordeling die tot een langere beloning leidt moet meteen worden geëffectueerd, in plaats van eventueel na een half jaar. Voor de medewerkers die eind vorig jaar deelnamen aan de Premiespaarregeling is een compensatie toegezegd. Voor de feestdagenuitkering is er geen compensatie.

De directie vindt de invoering van een 36-urigen werkweek voor de groepen 91-96 en 81-86 binnen Household and Bodycare te duur en bovendien in strijd met de afspraken uit het akkoord in de Stichting van de Arbeid.

De vergoeding voor kinderopvang wordt verhoogd met ± 300,- (naschoolse opvang 350,-).
De beroepskostenvergoeding wordt niet geïndexeerd en staat zelfs onderdruk. De directie vreest de fiscus.

En verder? Nog weinig concreets. Behalve dan dat de SBR (geen voorstel De Unie) pas op de schop zou moeten.

Ik wil graag met u overleggen over de CAO-bespreking, en dan niet in de laatste plaats over de pensioenvoorstellen van de directie. Ik nodig u uit voor een bijeenkomst in het nieuwe hoofdkantoor van De Unie op woensdag 11 juni 2003, 19.30 uur.
Multatulilaan 12, 4103 NM Culemborg
(routebeschrijving)

Ik hoop u te kunnen ontmoeten.

Met vriendelijke groet,

Wim ter Welle
Bestuurder

* Intropagina Voedings- en genotmiddelen industrie
woensdag, 28 mei 2003
Home
De Unie
Adressen
Sectoren
Werken bij de Unie
Organisatie
Wordt unie lid
UOV
Zoeken
Pers
Leden
Contact
home | links | faq's | print